CFR se decide să ofere studenților reducerea de 90% la biletele de tren, începând cu data de 5 septembrie

REDUCERI. CFR Călători face o schimbare de direcție și decide să ofere studenților reducerea de 90% la biletele de tren, conform legii educației în vigoare, începând cu data de 5 septembrie, după ce cu două zile înainte a anunțat că această facilitate nu va mai fi disponibilă până nu se stabilesc noile reguli de transport în conformitate cu noul cadru legislativ.

Într-un comunicat emis luni seara, pe 4 septembrie, operatorul de transport feroviar de persoane al statului a anunțat că “facilitățile aferente studenților la transportul pe calea ferată conform noilor acte legislative vor fi acordate începând cu data de 5 septembrie 2023”.

Compania a precizat că “începând cu data de 5 septembrie 2023, se vor elibera legitimații de călătorie pentru elevi și studenți cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată conform legilor: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023”.

În urma acestui anunț din partea CFR Călători, Alianța Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a reacționat, susținând că această decizie confirmă corectitudinea interpretării juridice a ANOSR și a Ministerului Transporturilor, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară. ANOSR a subliniat că această reducere de 90% la transport a fost o prioritate pe care au promovat-o și au susținut-o constant în fața decidenților începând cu luna iulie 2022, și este acum o realitate pentru studenți.

Pe 4 septembrie, ANOSR a cerut Guvernului să adopte cu urgență o Hotărâre de Guvern pentru transportul studenților pentru a evita eventuale încălcări ale legii.

În ceea ce privește adoptarea normelor privind transportul studenților, conform calendarului oficial, acestea ar trebui să fie aprobate prin Hotărâre de Guvern cel târziu până pe 15 septembrie. La momentul actual, această hotărâre se află în stadiul de proiect și dezbatere publică.

În ceea ce privește transportul elevilor, Hotărârea de Guvern cu regulile pentru învățământul preuniversitar este programată să fie adoptată până pe 8 septembrie, cu două zile înainte de începerea cursurilor școlare. Gratuitățile pentru elevi la transport rămân în vigoare, motiv pentru care nu se aplică nicio întrerupere în acordarea acestora, așa cum se întâmplă în cazul studenților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare