Cheltuielile medii lunare ale unei familii din România depășesc 6.800 de lei, cu o creștere de 900 de lei față de 2023

INFLAȚIE. Cheltuielile românilor au înregistrat o creștere semnificativă de 15% față de anul trecut, în ciuda unei rate a inflației de aproximativ a treia parte din aceasta. Taxele și impozitele au devenit mai costisitoare ca niciodată, afectând bugetele familiilor cu peste 400 de lei în plus în fiecare lună.

Potrivit datelor, o familie din România cheltuie în medie peste 6.800 de lei lunar, înregistrând o creștere cu aproape 900 de lei față de anul anterior. Principalele categorii de cheltuieli sunt cheltuielile de consum, care reprezintă peste 60% din total. Astfel, peste 4.000 de lei sunt alocați pentru diverse categorii de consum, dintre care aproximativ 1.400 de lei pentru mâncare și băuturi nealcoolice, 700 de lei pentru utilități (curent, gaze, întreținere), 300 de lei pentru alcool și tutun, și alți 300 de lei pentru transport.

În ciuda creșterii generale a cheltuielilor, sumele alocate pentru haine, încălțăminte, mobilier și electrocasnice au înregistrat o ușoară scădere. În schimb, sumele destinate educației rămân modeste – 34 de lei lunar, iar pentru sport și cultură se aloca doar 85 de lei lunar.

O mare parte din bugetul unei familii, peste o treime, este direcționată către impozite, taxe și alte contribuții, suma crescând semnificativ în ultimul an de la aproape 1.900 de lei la peste 2.300 de lei, adică o creștere de peste 23%.

Există și o veste bună: românii au început să investească mai mult decât dublu față de anul precedent, deși suma rămâne modestă în comparație cu țările dezvoltate – 46 de lei lunar. Această creștere vine în contextul în care venitul mediu al unei familii a depășit 8.000 de lei, față de sub 7.000 de lei în perioada similară a anului trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare