China susține dialogul în rezolvarea crizei din Ucraina, subliniind importanța negocierilor

POLITICĂ EXTERNĂ. China a reiterat miercuri importanța dialogului ca modalitate de a rezolva criza din Ucraina, în urma unei recente conversații telefonice dintre președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin. În discuția lor, cei doi lideri au convenit asupra unei încetări parțiale a focului care vizează infrastructura și obiectivele energetice din Ucraina, conform raportărilor agenției EFE.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Mao Ning, a declarat că, de la începutul crizei, China a pledat pentru soluționarea conflictului prin dialog și negocieri, susținând orice eforturi menite să conducă la o încetare a focului, pe care Beijingul îl consideră un pas necesar către pace.
Când a fost întrebată despre posibila implicare a companiilor chineze în activități de extracție în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, Mao a afirmat că nu este la curent cu detalii specifice referitoare la acest subiect. Totuși, ea a confirmat că poziția Chinei cu privire la criza din Ucraina a fost constantă și clară, subliniind cele patru puncte propuse de președintele Xi Jinping ca fundament al abordării problemei.
Discuția telefonică dintre Trump și Putin a fost confirmată atât de Casa Albă, cât și de Kremlin. Liderul rus a acceptat să suspende temporar atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene, în timp ce ambele părți continuă negocierile tehnice pentru a stabili o încetare maritimă a focului în Marea Neagră și, în cele din urmă, o pace durabilă.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat rapid, subliniind că Putin a refuzat practic propunerea de încetare completă a focului, lamentându-se că Rusia continuă să deruleze atacuri asupra Ucrainei.
Din perspectiva Beijingului, China a apărat întotdeauna respectarea suveranității și integrității teritoriale a tuturor țărilor, referindu-se la cazul Ucrainei. De asemenea, a subliniat necesitatea de a lua în considerare „preocupările legitime ale tuturor părților”, referindu-se, în mod implicit, la Rusia.
China a criticat sancțiunile unilaterale impuse Moscovei de către Occident și a pledat pentru un proces de pace care să mențină echilibrul între securitatea europeană și stabilitatea globală. În acest context, Beijingul menține relații strânse cu Moscova, având înregistrată o creștere a comerțului bilateral și o poziție diplomatică ce a fost adesea contestată de statele occidentale.
De asemenea, țările occidentale acuză China că ar furniza materii prime pentru industria militară rusă, dar această acuzație a fost respinsă ferm de guvernul chinez.
Pe de altă parte, o nouă rundă de negocieri, promovate de Washington, este programată pentru duminică la Jeddah, în Arabia Saudită, unde vor participa delegații din Rusia și SUA, iar Ucraina urmează să-și definească participarea în zilele următoare.
În concluzie, angajamentul Chinei față de un dialog constructiv în procesul de rezolvare a crizei din Ucraina subliniază importanța cooperării internaționale și a abordărilor diplomatica în fața provocărilor globale contemporane.