Cine s-ar fi gândit să picteze ICOANE pe CUTII DE MUNIȚIE? (galerie foto)

ARTĂ ÎN VREMEA RĂZBOIULUI. Institutul Polonez din București și Ambasada Republicii Polone la București, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român și cu sprijinul Ambasadei Ucrainei în România, vă invită să vizitați o expoziție de icoane unicat, pictate pe cutii de muniție de către doi artiști ucraineni – Oleksandr Klymenko și Sonia Atlantova.
Aceasta se va desfășura în perioada 18 octombrie – 13 noiembrie 2022, în Sala Media, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
 
În 2014, după prima agresiune militară a Rusiei asupra Ucrainei, Oleksandr Klymenko și Sonia Atlantova au început să picteze icoane pe cutii de muniție, drept răspuns la acțiunea Rusiei.
 
Acest demers atât de original și expresiv a avut de la bun început un impact foarte puternic asupra privitorilor.
Proiectul a avut de la început un impact foarte puternic, prin originalitate și expresivitate, unind la prima vedere două subiecte imposibil de imaginat impreună: icoana și cutia de muniție, moartea și viața.
 
„Prin lucrările noastre vrem să transformăm moartea, al cărei simbol este cutia de muniție, în viață, în cultura ucraineană simbolizată în mod tradițional de icoană.” – spune Klymenko.
 
Colecția prezentată la București va include și lucrări mai noi, inclusiv icoane create de Klymenko în timpul șederii sale pe front în august 2022, în timpul actualei invazii a Rusiei asupra Ucrainei.
 
Scopul principal al expoziției este unul caritabil, iar suma strânsă fiind donată oamenilor afectați de război, totodată, pentru a veni în ajutor Primului Spital Voluntar Mobil din Ucraina, unde din 2014 până acum au fost tratați deja peste 60.000 de pacienți.
 
Conform declarațiilor lui Klymenko, vânzarea icoanelor a acoperit deja 97% din costurile de funcționare ale spitalului.
 

 
Icoanele din cadrul expoziției, au făcut deja înconjurul lumii, până fiind expuse până în prezent în 15 țări (de la Parlamentul European până la Muzeul Național din Vilnius).
 
Expoziția va fi deschisă publicului până pe 13 noiembrie 2022, de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00, cu intrare liberă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare