CIORBĂ DIPLOMATICĂ – O delegație a administrației din Târgu Mureș va pleca în tradiționala excursie pe bani publici, la Festivalul Ciorbei Pescărești

EXCURSIE PE BANI PUBLICI. Nicio surpriză, administrația publică locală din Târgu Mureș plănuiește o nouă excursie de deconectare plătită din bani publici, una deja tradițională pentru aleșii excursioniști: în Baja (Ungaria), la “Bajai Halfőző Fesztivál” (Festivalul de Pește Gătit – sau Festivalul Ciorbei de Pește, cum traduc cei din Primăria Târgu Mureș).

 

Nota de plată pentru deplasarea pentru trei zile a trei persoane (un reprezentant al Primăriei, unul al Consiliului Local și un șofer) este similară cu excursia de deconectare de anul trecut, 457 de euro (pentru conformitate: 157,5 euro pentru diurna pe 3 zile a celor trei persoane, 300 de euro pentru combustibil și taxe de drum). O ciorbă ieftină, de protocol, așadar, pentru că anul trecut, la dezbaterea acestei excursii, am aflat de la consilierul local UDMR Bakos Levente că nu-i mult (adică nu e o mare cheltuială din banii târgumureșenilor), pentru că „unii câștigă într-o jumătate de lună acești bani”.

 

Anul trecut, în excursie au plecat viceprimarul Makkai Grigor (UDMR – din partea Primăriei, propus printr-o tehnică extrasenzorială de primarul Dorin Florea, care era, ca de obicei, absent de la dezbaterea forului deliberativ al orașului) și consilierul local Csiki Zsolt (UDMR).

 

În acest an, propunerile pentru excursia din 12-14 iulie 2019 se fac în următoarea ședință a Consiliului Local, dar sugerez să nu se modifice componența delegației, pentru că ăia care au fost anul trecut măcar știu la ce cazan să se pună la rând (adică unde-i ciorba bună), unde se găsește Dunakavics ieftin și alte asemenea amănunte care fac diferența într-o asemenea vizită diplomatică.

 

Baja este un orășel cochet, de dimensiunea Reghinului, situat undeva în sud, în Bács-Kiskun, pe malul stâng al Dunării, înfrățit cu Târgu Mureș. De un sfert de secol, anual, în al doilea weekend din iunie (în acest an în 12-14 iunie), dunărenii de acolo organizează Festivalul Peștelui Gătit. Practic, aproape 2.000 de bucătari profesioniști și amatori din Ungaria și Rusia (țara prietenă a unioniștilor europeni :)) gătesc – în Piaţa Szentháromság, pe străduțele alăturate și chiar pe insula Petőfi -, vreo 14 tone de pește, în cea mai mare parte sub formă de halászlé (o ciorbă cu mai multe tipuri de peşte).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare