Cișmea publică pe Dâmbovița, inaugurată în cadrul Săptămânii Europene a Dezvoltării Durabile. Activități de weekend pe Splaiul Unirii

COMUNICAT DE PRESĂ. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă împreună cu Asociația Nod Makerspace și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 au organizat evenimentul de inaugurare a cișmelei care filtrează apa din Dâmbovița, transformând-o în apă de băut pusă la dispoziția trecătorilor. Cișmeaua face parte dintr-un ansamblu de mobilier stradal “Dâmbovița Apă Dulce” – o soluție inovatoare ce poate fi replicată oriunde se dorește un râu cu apă curată. Ansamblul este alcătuit din info-point și cișmea publică, loc de odihnă și un mecanism-prototip de colectare deșeuri ne-biodegradabile din apă.

„Schimbarea de mentalitate pe care trebuie să o facem la nivelul societății pentru tranziția la dezvoltare durabilă necesită acțiuni cu impact pentru redescoperirea legăturii strânse pe care o avem cu natura. Mă bucur că am avut posibilitatea de a finanța acest ansamblu prin care oricine poate bea apă potabilă direct din Dâmbovița. Mai mult, partenerii noștri au montat și un mecanism care oprește deșeurile și face Dâmbovița mai curată. Am avut discuții avansate astăzi pentru a monta mai multe astfel de instalații de-a lungul râului care traversează orașul. Nu în ultimul rând, ansamblul este montat lângă o trecere de pietoni unde, din păcate, au loc frecvent accidente rutiere. Sperăm ca numărul acestora să scadă. ” a declarat consilierul de stat László Borbély

Cu o finețe de filtrare de 0,001 µ și capacitate de tratare mare, ideală pentru apele cu încărcări bacteriologice foarte mari și poluanți variați, stația de ultrafiltrare oferă o apă sigură, eliminând bacteriile și impuritățile, fără însă să rețină mineralele benefice organismului. Inițiativa de a extrage apă potabilă din Dâmbovița, printr-un proces la vedere, transparent pentru trecători, ajută comunitatea să devină conștientă de valoarea râului din oraș și îi face pe oameni mai interesați de acesta.

Inaugurarea a fost urmată de conferința „Dâmbovița, apă dulce” în cadrul căreia a avut loc o dezbatere între mai mulți decidenți, experți și persoane implicate în proiectul complex de a reamenaja și regenera râul care traversează Capitala astfel încât rolul acestuia în conturarea unui oraș verde și smart să fie cât mai bine conturat. Din colaborarea începută în urmă cu mai mulți ani, unele proiecte se află într-un stadiu avansat, foarte aproape de a obține finanțare.Alături de consilierul de stat László Borbély, la dezbateri au mai participat domnul Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Rareș Hopincă, prefectul Municipiului București, doamna Tamina Lolev, co-fondator al Asociației Nod Makerspace și Teodor Frolu, vicepreședinte al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.

Conferința a marcat și deschiderea festivalului Dâmbovița Delivery, serie de acțiuni care se desfășoară pe Splaiul Unirii în zona dintre Timpuri Noi și Mihai Bravu, unde circulația va fi oprită pe parcursul zilelor de 23 și 24 septembrie. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă participă pentru al treilea an consecutiv cu un pavilion unde vor avea loc activități de promovare a principiilor și Obiectivelor Dezvoltării Durabile, între orele 9 și 19. Activitatea are loc în contextul Săptămânii Europene a Dezvoltării Durabile, inițiativă a Rețelei Europene de Dezvoltare Durabilă unde România este reprezentată la nivel de vicepreședinte prin consilierul de stat László Borbély.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare