Medicamentele expirate vor fi colectate în containere, în curţile spitalelor

SĂNĂTATE. În conformitate cu noua lege care va intra în vigoare la 1 ianuarie, medicamentele expirate vor fi colectate în containere, în curţile spitalelor.
Această lege are scopul de a reglementa și clarifica modalitatea de eliminare a medicamentelor expirate, înlocuind practica anterioară în care farmaciile trebuiau să suporte costurile procesării acestor medicamente din propriile lor resurse.

Potrivit noii legi, în curțile spitalelor vor fi amplasate containere special amenajate pentru colectarea medicamentelor expirate. Acest lucru ar trebui să facă procesul de colectare a deșeurilor farmaceutice mai eficient și să încurajeze populația să devină mai responsabilă în gestionarea acestor medicamente.

În ceea ce privește farmaciile, acestea nu vor mai fi obligate să distrugă medicamentele expirate cu fonduri proprii și să riște închiderea lor în cazul unui control. Noul proiect de lege adoptat recent de Parlament stabilește clar procedura de eliminare a medicamentelor expirate. Farmaciile vor putea să le colecteze și să le trimită la eliminare conform noilor norme, fără a suporta costurile aferente.

În plus, noul regulament va stabili și locurile și modalitățile exacte în care populația trebuie să aducă medicamentele expirate. Acest lucru va include utilizarea containerelor special amenajate din curțile spitalelor. Lista spitalelor care au aceste facilități va fi făcută publică odată cu normele de aplicare a legii.

De asemenea, se va asigura securitatea acestor containere prin intermediul pazei și camerelelor de supraveghere, pentru a preveni neregulile și abuzurile. Această inițiativă vine într-un context în care România are o problemă majoră de gestionare a deșeurilor, cu un grad de reciclare extrem de scăzut, de doar 11%, mult sub media europeană de 45%.

Noua lege are ca scop atât gestionarea mai eficientă a medicamentelor expirate, cât și sensibilizarea populației cu privire la importanța corectă a eliminării acestor deșeuri farmaceutice, contribuind astfel la îmbunătățirea situației de gestionare a deșeurilor în țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare