Cistus Ladanifer: Trandafirul de Rocă care îmbogățește flora vegetală românească

FLORICULTURĂ. O descoperire remarcabilă își face loc în peisajul botanic al României, cu aclimatizarea plantei Cistus ladanifer la Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) Buzău. Cunoscută sub diverse denumiri precum labdanum, cistus sau trandafir de rocă, această plantă devine subiectul unei investigații intensive datorită rusticității și multiplelor sale întrebuințări.

Specia Cistus ladanifer atrage atenția cercetătorilor datorită rezistenței sale la condițiile climatice extreme, precum și datorită gamei variate de utilizări pe care o oferă. Cu peste 180 de morfotipuri în funcție de zonele de origine, această plantă endemică în regiunea nord-africană și în sudul Europei promite o contribuție valoroasă la patrimoniul botanic românesc.

Unul dintre aspectele remarcabile ale Cistus ladanifer este secreția sa de oleo-rășină, cunoscută sub numele de labdanum, cu gust dulce și aromă specifică. Această substanță este folosită în diverse produse de panificație, patiserie și cofetărie, adăugând o notă distinctivă și unica preparatelor. Mai mult decât atât, labdanumul are și proprietăți terapeutice, fiind recunoscut pentru efectele sale antibiotice, stimulante și expectorante.

Directorul BRGV, Costel Vînătoru, subliniază că adaptarea acestei specii în România reprezintă nu doar o realizare botanică, ci și o oportunitate pentru diversificarea utilizării plantelor în diverse industrii. De la industria cosmeticelor la cea medicală, Cistus ladanifer promite să devină un element esențial în diverse domenii.

Pe lângă beneficiile sale practice, Cistus ladanifer are și o semnificație culturală profundă. Este cunoscută ca fiind planta utilizată în prepararea Sfântului și Marelui Mir, fiind apreciată și ca plantă sacră în contextul bisericesc.

Un alt aspect interesant al acestei plante este legat de industria parfumurilor. Labdanumul obținut din Cistus ladanifer este un ingredient cheie în compoziția parfumurilor de prestigiu, fiind apreciat pentru aportul său senzual și fixator.

Astfel, prin aclimatizarea și cultivarea acestei plante, România își îmbogățește patrimoniul vegetal și oferă noi perspective în diverse industrii. Cistus ladanifer nu este doar o simplă plantă, ci o sursă de inspirație și inovație pentru viitorul botanic al țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare