Clădirea istorică “Casa Mița Biciclista” din centrul Bucureștiului se redeschide după 80 de ani

ISTORIE. Casa Mița Biciclista, o celebră clădire istorică din centrul Bucureștiului, își va redeschide ușile pentru public luna aceasta, după 80 de ani. Clădirea, unul dintre cele 159 de monumente de valoare națională din patrimoniul Capitalei, intră într-o nouă etapă, urmând să devină un spațiu dedicat comunității creative urbane.

Proiectată de arhitectul Nicolae C. Mihăescu în stil baroc cu influenţe Art Nouveau, această clădire cu o amprentă istorică impresionantă construită în anul 1900, este situată în vecinătatea Pieţei Amzei, la mică distanță de Piaţa Romană. Faţadele sunt ornate cu lei, heruvimi, cupidoni, dau acestei proprietăți unice, o valoare istorică cu totul specială.

Casa a aparţinut Mariei Mihăescu (cunoscută sub apelativul de Miţa Biciclista), prima femeie din Bucureşti care a mers pe bicicletă. Conform surselor istorice, casa i-ar fi fost acordată Miţei de către viitorul Rege Ferdinand I, unul dintre admiratorii săi.
Tânăra era considerată o “cocotă de lux”, fiind curtată de cei mai influenţi bărbaţii ai vremii. Se spune că Octavian Goga, Nicolae Grigorescu şi chiar Regele Manuel al Portugaliei, ar fi admirat frumuseţea Miţei. Presa vremii relata că Miţa Biciclista a frânt multe inimi în tinereţea sa, deşi Regele Manuel o ceruse insistent de nevastă, ea îl preferase pe doctorul Nicolae Minovici, fondatorul societăţii „Salvarea”.

“Deschiderea Casei Mița Biciclista este un pas firesc în activitatea ARCEN. La fel ca și planul de a o transforma într-un ecosistem cultural cu braserie, cinema și spații de cultură și artă urbană pe care îl avem pentru acest loc în 2023″, a declarat fondatorul ARCEN, Edmond Niculușcă.

“De 12 ani vorbim despre cum clădirile istorice trebuie să reintre în viața urbană de zi cu zi a orașului. Este un proces lung, va implica diverse comunități și grupuri creative, parteneri, artiști, arhitecți, oameni de comunicare, dar știu sigur că istoria recuperată a orașului este garanția reinventării sale”, a adăugat el.

Noua poveste a Casei Mița Biciclista va începe cu două Grand Balls în această lună. Primul, programat pentru 19 noiembrie, a fost epuizat în câteva ore, astfel că a fost adăugat un al doilea pentru 18 noiembrie. Biletele au fost puse în vânzare pe Iabilet.ro.

Potrivit organizatorilor, petrecerile conceptului Grand Ball celebrează istoria casei. Momente precum recitalul Cvartetului Bălănescu vor marca redeschiderea, în timp ce etajele casei vor fi transformate astfel încât să ofere experiențe contemporane influențate de istoria personală a clădirii.
“Magia incitantă și misterioasă cu cărți de joc, precum și lecturi de tarot, toate fac parte din programul balului care va transporta publicul prezent în atmosfera grandioaselor baluri din București”, se arată în comunicat.

În prima fază, în 2022, stabilimentul de creație La Mița Biciclista va fi deschis publicului doar în timpul evenimentelor organizate aici, care vor urma și în luna decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare