Clarificări în cazurile cărnii colorate: perspectivele fermierilor și instituțiilor de control

AVICOL. Confederația Patronală Concordia cere clarificări în ceea ce privește rolurile și responsabilitățile instituțiilor de control, pentru a preveni situațiile care ar putea îngrijora publicul.
Ambiguitățile au un impact negativ asupra activității economice, afirmă reprezentanții organizației patronale.
Ei consideră că schimbul recent de comunicări între Protecția Consumatorilor și Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară este un precedent periculos, care ar putea pune sub semnul întrebării întreaga industrie avicolă a țării.

Un fermier avicol din Galeșu, județul Constanța, recunoaște că este prima oară când aude despre puii vopsiți, dar admite că este posibil ca, prin intermediul furajelor, aceștia să devină mai colorați.
„Știm, într-adevăr, că în industrie există posibilitatea de a introduce în furajele pentru pui coloranți, care pot fi sintetici sau naturali și care pot schimba pigmentul pielii. Este posibil ca acei coloranți să fie alimentari, inclusiv cei sintetici, și cei naturali să fie obținuți din plante”, a declarat Ticu Danciu.

În replică, ministrul Agriculturii a asigurat că fermierii români produc pui de calitate, iar 40% din această carne este exportată în Franța.
Florin Barbu afirmă că instituțiile de control ar trebui să furnizeze în mod transparent certificatul și rezultatele analizelor efectuate în laboratoare pentru acest tip de pui.
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat că în România se comercializează pui vopsiți prin intermediul hranei, pentru a părea de calitate superioară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare