Clarificări privind Legea 201/2016: actul legislativ NU INCLUDE interdicția utilizării țigărilor electronice sau a altor produse destinate inhalării fără ardere în spațiile publice închise

LEGISLAȚIE. Noile prevederi legislative din Legea nr. 201/2016, care includ interdicția vânzării către minori a produselor alternative cu sau fără nicotină, reprezintă o măsură salutară, conform Asociației Industriei de Vaping (AIV), cerută de mult timp de către industria noastră. Cu toate acestea, este important să se înțeleagă că actul legislativ NU INCLUDE interdicția utilizării țigărilor electronice sau a altor produse destinate inhalării fără ardere în spațiile publice închise.

AIV a salutat adoptarea și promulgarea proiectului legislativ pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul produselor de tutun, menționând că acesta aduce noi condiții care se aplică țigărilor electronice cu e-lichid, produselor destinate inhalării fără ardere (tutun încălzit ori înlocuitori), precum și pliculețelor cu nicotină. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că noile prevederi nu interzic utilizarea acestor produse în spațiile publice închise.

Este important de menționat că interdicția specificată în lege se referă strict la fumatul clasic, iar nu la alte forme de consum de nicotină sau substanțe asemănătoare. Fumatul este definit ca inhalarea fumului rezultat în urma arderii tutunului conținut în țigarete, țigări de foi, cigarillos și pipe, conform Legii nr. 349/2002.

Principalele modificări din noul act legislativ includ definirea dispozitivelor de tutun încălzit, a produselor de vaping pe bază de e-lichide și a pliculețelor cu nicotină, stabilirea de limite maxime ale nivelului de nicotină în cazul pliculețelor cu nicotină, interzicerea vânzării către minori a acestor produse și interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise.

Asociația Industriei de Vaping reiterează că utilizarea țigărilor electronice cu e-lichid, a produselor destinate inhalării fără ardere sau a pliculețelor cu nicotină nu este interzisă în spațiile publice închise, inclusiv în spațiile HORECA. Este esențial ca publicul să fie informat corect și să înțeleagă diferența între fumatul clasic și utilizarea produselor alternative de consum de nicotină pentru a evita confuziile și interpretările greșite ale noilor prevederi legislative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare