Cloud-ul guvernamental, cel mai important pas pentru reducerea birocrației în România

ADMINISTRAȚIE. România face pași importanți către reducerea birocrației și eliminarea poverii dosarelor fizice, iar implementarea cloud-ului guvernamental reprezintă un pas semnificativ pentru eficientizarea colaborării dintre instituțiile statului.

În prezent, procesul de obținere a documentelor precum buletin, cartea de identitate, permisul de conducere sau pașaportul implică adesea o colecție stufoasă de acte, multe dintre acestea fiind eliberate deja de autoritățile române. Aceasta presupune un efort inutil, întrucât informațiile respective ar trebui să fie accesibile. Până la implementarea completă a unui cloud guvernamental, interacțiunea cu instituțiile va continua să implice deplasări repetate pentru a depune hârtii.

„În primă fază, cloud-ul realizează conexiuni între bazele de date ale celor aproximativ 30 de instituții partenere, inclusiv MAI, care gestionează evidența populației – pașapoarte, buletine, permise de conducere. Prin consultanță și colaborare, se dorește integrarea a cel puțin 360 de grade a acestor date, evitându-se dezvoltarea individuală a sistemelor de către fiecare instituție. Pasul următor este asigurarea interoperabilității bazelor de date, care este a doua linie de finanțare discutată în public.”

De asemenea, se urmărește îmbunătățirea capacității de procesare și a vitezei de calcul, având în vedere cantitatea mare și complexitatea datelor. În cele din urmă, securitatea cibernetică reprezintă un aspect vital, iar tehnologia utilizată va fi de ultimă generație și va rămâne relevantă și în viitorul apropiat.

Ministrul Digitalizării, Cercetării și Inovării, Bogdan Ivan, a subliniat importanța acestui demers: „Am avut experiența birocrației atunci când am intrat în guvern și de-a lungul vieții mele. Visul meu a fost să ajungem la un stadiu în care să eliminăm blocajele dezvoltării țării cauzate de excesul de hârtii.”

În ceea ce privește investiția din spatele acestei inițiative care vizează aducerea documentelor la un simplu clic distanță, detaliile au fost dezvăluite la începutul lunii precedente. „Cu o finanțare de 177 milioane de euro pentru digitalizarea României, am semnat recent contractul de migrare a datelor în Cloud-ul Guvernamental. Această realizare reprezintă un moment istoric pentru simplificarea proceselor administrative și pentru viitorul digital al țării noastre. Digitalizarea aduce reforme fundamentale în instituțiile și serviciile publice, eliminând cozi și dosare fizice!”, a punctat ministrul pe propria sa pagină de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare