Code for Romania Lansează un “Dicționar” de legislație pentru nespecialiști

LEGISLATIV. Marți 31 octombrie, Organizația Code for Romania a adus un instrument inovator pentru cetățeni: Legea pe bune, un proiect menit să transforme limbajul legislativ și administrativ într-un format accesibil și ușor de înțeles pentru toată lumea.

Code for Romania este o organizație dedicată dezvoltării de soluții informatice pentru a îmbunătăți infrastructura digitală în cinci domenii importante: educație, sănătate, mediu, grupuri vulnerabile și participare civică.
Cu inițiativa “Legea pe bune,” aceștia doresc să aducă claritate și accesibilitate în legislație și procedurile administrative pentru cetățeni.
Proiectul se bazează pe conștientizarea faptului că există deseori o barieră lingvistică între cetățeni și limbajul specific utilizat în legislație sau pe platformele administrației publice. Prin intermediul acestui instrument, Code for Romania dorește să elimine această barieră și să ofere o platformă care traduce termenii și informațiile din legislație într-un limbaj comun și accesibil.

Acest portal funcționează ca un dicționar simplu de legislație, disponibil sub forma unui website. Aici, oricine poate căuta termeni comuni din domeniul legislativ, simplificând astfel înțelegerea legilor și regulamentelor.
Un prim set de termeni a fost deja explicat de un grup de voluntari specializați în domeniul juridic, dar portalul încurajează și participarea cetățenilor. Aceștia pot să propună definiții pentru termeni, iar acestea vor fi validate de experți în domeniu, completând astfel resursele disponibile pentru toată lumea.

Legea pe bune este o inițiativă importantă pentru a democratiza accesul la informații legale și pentru a facilita înțelegerea proceselor legale pentru toți cetățenii, contribuind la o mai mare transparență și participare civică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare