Colinele Transilvaniei au primit certificarea de destinație ecoturistică

TURISM. Colinele Transilvaniei, o destinație din inima țării, situată în jurul Hârtibaciului, Târnavei Mari și a Văii Oltului, a primit certificarea de destinație ecoturistică din partea Ministerului Turismului.

Trei județe, 260.000 de hectare de arii naturale protejate, 44 de comunități care oferă experiențe de suflet pentru turiștii români și străini. Biserici fortificate, situri UNESCO, case tradiționale săsești renovate, transformate în pensiuni, 600 de kilometri de trasee turistice marcate, pentru drumeții sau plimbări cu bicicleta, într-un peisaj natural pe care oamenii îl întrețin aici de sute de ani.

Zona acoperă o parte din teritoriul județelor Brașov, Mureș și Sibiu și este delimitată geografic de râurile Târnava Mare, Olt și bazinul Hârtibaciu. Certificarea, obținută în urma unui proces de evaluare, recunoaște “dezvoltarea destinației Colinelor Transilvaniei pe principii sustenabile” și va putea fi folosită pentru promovarea experiențelor turistice din zonă pentru o perioadă de trei ani.

WWF România lucrează în Platoul Hârtibaci alături de partenerii locali de peste 10 ani pentru a menține atât valoarea naturală, cât și cea culturală, gastronomică și istorică cât mai intactă și autentică, ajutând comunitățile locale să se dezvolte în mod durabil, în armonie cu natura.

“Aventura de a avea o destinație ecoturistică în zona Transilvaniei a început în urmă cu peste 10 ani, când un grup de inițiativă locală a văzut în ecoturism o modalitate de a ajuta această zonă, cu valori naturale și culturale bine conservate, să se dezvolte într-un mod echilibrat, folosind aceste valori ca principale elemente de atracție pentru turiști. Și acest lucru a funcționat, mai întâi pentru vizitatorii din străinătate, care au apreciat unicitatea experiențelor din Dealurile Transilvaniei, apoi, în ultimii cinci ani, din ce în ce mai mult, și pentru români. Este o mare bucurie pentru toate organizațiile care s-au alăturat inițiativei și care contribuie, în multe comunități din zonă, la dezvoltarea locală bazată pe ecoturism. În același timp, pentru noi, cei implicați, este o onoare care ne obligă să promovăm menținerea unui standard ridicat al experiențelor și serviciilor turistice, pentru a păstra această certificare și a rămâne autentici pentru turiști”, spune Cristina-Ana Iliescu, de la unitatea de management a destinației.

Turiștii se întorc în zona Munților Transilvaniei pentru cultura și tradițiile locale, care includ și o bogată gastronomie, dar și pentru vacanțe active în mijlocul naturii. În ultimii cinci ani, procentul celor care vin în zonă de mai multe ori pe an a crescut de 4 ori, iar durata vizitelor de peste 3 nopți s-a dublat. Astfel, operatorii locali de turism, care promovează standarde înalte, sunt încurajați să continue, iar comunitățile recunosc valoarea naturii și a obiceiurilor pe care le păstrează.

Certificarea destinațiilor ecoturistice din România este realizată de Ministerul Turismului pentru a promova zonele în care se dezvoltă un turism durabil, bazat pe valorile ariilor naturale protejate și ale comunităților locale. În prezent, în țara noastră, alături de Colinele Transilvaniei, mai există alte trei destinații certificate, respectiv Șara Hațegului-Retezat, Șara Dornelor și Eco-Maramureș.

Destinația ecoturistică Colinele Transilvaniei include arii protejate de interes național și arii protejate care fac parte din rețeaua europeană Natura 2000, cea mai mare rețea ecologică din lume, cu peste 25.000 de situri pe întregul continent, dintre care 531 pe teritoriul României – 7 dintre ele în zona noastră.

Numărul mare de arii protejate face ca această zonă să fie a doua cea mai mare suprafață din țară cu statut de protecție, după Rezervația Biosferei Delta Dunării. Ea însumează 267.438 ha și găzduiește peste 90.000 de locuitori, în 44 de comune, repartizate în 3 județe (Sibiu, Mureș și Brașov).
Transilvania, în special zona cuprinsă în Dealurile Transilvaniei, este unică în Europa, cu un patrimoniu natural și cultural valoros.

sursă poze-Facebook Colinele Transilvaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare