Invenții românești: Top 10 invenții românești care ne-au schimbat viața

MADE IN RO. Invențiile românești au schimbat într-adevăr lumea în care trăim cu toții. Sunt mai mult sau mai puțin celebre și, așa cum se întâmplă cu invențiile, puțini știu că românii sunt inventatorii lor. Aceast articol este tocmai pentru a oferi informații documentate pentru toți cei care vor să afle mai multe despre invențiile românești încă folosite.

România este o țară ai cărei inventatori au venit cu o mulțime de noi descoperiri care au făcut viața mai ușoară de-a lungul timpului. Majoritatea oamenilor consideră că invențiile românești sunt invențiile care ne-au schimbat viața. În zilele noastre, oamenii folosesc aceste descoperiri uluitoare în viața de zi cu zi. Suntem siguri că aveți deja câteva în minte.

Am încercat să rezumăm cele mai relevante descoperiri din ultimele secole. În cele din urmă, am ajuns la o listă cu primele 10 invenții românești.

1.Filmele 3D
În zilele noastre, toate cinematografele proiectează filme 3D. În ultima vreme, această piață a suferit o evoluție extraordinară. Dar cine a inventat filmele 3D? Să ne întoarcem în timp, în perioada interbelică, când Theodor Ionescu era un cunoscut fizician român. În 1926, el a inventat un microfon bazat pe curentul emis de corpurile încălzite. Totuși, nu s-a oprit aici!
În 1946, a obținut un brevet de invenție pentru imagistica 3D atât în cinematografie, cât și în televiziune. Chiar dacă imaginile 3D au prins viață mai devreme datorită lui Sir Charles Wheatstone, Theodor Ionescu a fost cel care a adaptat un brevet pentru cinema și televiziune.

2.Stiloul cu rezervor
Fără îndoială, cu toții am folosit la un moment dat în viața noastră un stilou cu rezervor. V-ați întrebat vreodată cine l-a inventat? Acest tip de stilou, care trebuie reumplut constant cu cerneală, a fost inventat de Petrache Poenaru. În 1827, în timp ce studia la Paris, Petrache Poenaru a inventat primul stilou din lume. În scurt timp, guvernul francez a înregistrat invenția sa ca fiind un “stilou portabil fără sfârșit, care se reîncarcă singur cu cerneală”.
De ce a fost numit astfel stiloul cu rezervor? Expresia “fountain pen” a apărut ca urmare a funcționalității stiloului. Atunci când îl foloseai, nu mai trebuia să îl înmoi în cerneală. Cerneala pur și simplu ieșea ca și cum sursa sa ar fi fost o fântână de cerneală.

3.Insulina
Fără alte cuvinte, suntem siguri că ați auzit de insulină. Dacă nu vă sună chiar deloc cunoscut, insulina este folosită în zilele noastre pentru tratamentul diabetului.
În 1916, Nicolae Paulescu a reușit să dezvolte un extract pancreatic, care a fost injectat unui câine bolnav de diabet. Rezultatele au fost uluitoare! Extractul pancreatic, insulina, s-a dovedit a normaliza nivelul de zahăr din sânge pentru câinele diabetic. El este considerat inventatorul român al insulinei.
În 1921, Nicolae Paulescu a brevetat descoperirea și a publicat mai multe articole în secțiunea de biologie a unei reviste franceze. Articolele sunt următoarele: “Efectul extractului pancreatic injectat într-un animal diabetic pe cale sangvină”, “Influența timpului scurs de la injectarea intravenoasă a pancreasului într-un animal diabetic” și “Efectul extractului pancreatic injectat într-un animal normal pe cale sangvină”.
Indiferent de eforturile sale, Nicolae Paulescu nu a fost recunoscut pentru descoperirea sa. Motivul din spatele acestui fapt este că niște cercetători canadieni (Frederick Grant Banting și John James Rickard Macleod) au publicat în 1922 o lucrare referitoare la utilizarea insulinei pe oameni. Spre deosebire de Nicolae Paulescu, aceștia susțineau că au testat substanța pe oameni. Prin urmare, ei au fost cei recompensați pentru descoperirea insulinei.
Nu va fi o surpriză pentru dumneavoastră să aflați că această problemă rămâne o controversă până astăzi.

4.Hyper CD-ROM
Dacă aruncăm o privire înapoi în timp, ne vom da seama că majoritatea dintre noi foloseau CD-ROM-urile ca metodă de stocare a informațiilor pentru calculatoarele noastre. În vremurile actuale, CD-ROM-urile au devenit de modă veche. Odată cu avansul tehnologiei, acum folosim Google Drive, stick-uri USB sau alte metode de stocare a datelor.
După cum probabil ați ghicit, un alt om de știință român a inventat Hyper CD-ROM-ul. Numele său este Eugen Pavel și a reușit să creeze o stocare optică de date cu o capacitate de 1 mil GB. Eugen Pavel a fost un fizician român care și-a obținut doctoratul în fizică. Mai mult, el deține aproximativ 62 de brevete.
În 1999, Bruxelles a expus Hyper CD-ROM-ul în cadrul celei de-a 48-a expoziții mondiale a inovației și noilor tehnologii. Mai multe țări, precum Canada, SUA, Israel și Japonia, i-au recunoscut invenția.

5.Avionul cu reacție
În zilele noastre, a călători cu un avion sau pur și simplu a vedea un avion este ușor-ușor. Cu toate acestea, nu mulți oameni știu cum a luat naștere. “A inventat un român avionul?” este probabil cea mai frecventă întrebare.
În secolul XX, Henri Marie Coanda a construit un avion experimental, numit Coanda 1910. La mijlocul anilor 1950, acesta deținea deja titlul de primul avion cu reacție din lume. Henri Coandă a fost un inventator român și un pionier al aerodinamicii.
În 1910, el a realizat un sistem de propulsie cu reacție adaptat pentru avioanele cu reacție. Românii îl onorează pe Henri până în prezent. Pentru a vă ilustra acest lucru, aruncați o privire pe aeroportul românesc. După cum ați observat, acesta îi poartă numele – Aeroportul Henri Coandă.

6.Forma modernă a mașinii
Așa cum am menționat anterior, avansul tehnologic a facilitat multe lucruri. Mașinile din zilele noastre nu sunt doar moderne, ci și puternice. Cu toate acestea, este evident că mașinile nu erau așa. Aspectul mașinilor, schimbat semnificativ datorită lui Aurel Persu. El a fost un inginer român și un pionier al designului auto.
Aurel Persu a fost prima persoană care a plasat roțile în interiorul caroseriei mașinii. Scopul său a fost de a crea o formă aerodinamică a unui automobil. Astfel, el a ajuns la concluzia că automobilul ar trebui să aibă un contur de picătură de apă.
În 1924, a obținut brevetul în timp ce se afla în Germania. Mai mult, a construit primul model de automobil aerodinamic și în Germania. Cum ar fi arătat automobilele în secolul nostru fără Aurel Persu?

7.Crema anti-îmbătrânire
Toate femeile doresc să își păstreze un aspect tânăr și proaspăt. Din păcate, toată lumea îmbătrânește, iar pielea noastră se schimbă în consecință. Astfel, cremele anti-îmbătrânire sunt foarte căutate pe piață.
Ana Aslan a fost prima femeie care a creat produse anti-îmbătrânire. Ea a fost un om de știință român care lucra în domeniul gerontologiei și geriatriei. Ana Aslan a fost cea care a dezvăluit efectul anti-îmbătrânire al procainei, care se regăsește astăzi în produse precum Gerovital H3 și Aslavital.
Personalități emblematice precum Charles de Gaulle, John F. Kenedy, Salvador Dali și Charlie Chaplin au folosit cremele ei.
În sfârșit, în 1952, Ana Aslan a înființat primul Institut de Geriatrie din lume.

8.Scaunul ejectabil
Ați văzut vreodată în filme un pilot care folosește scaunul ejectabil pentru a se parașuta dintr-un avion în cădere? Suntem siguri că știți despre ce vorbim. Scaunul parașutat a fost un design anterior a ceea ce numim astăzi scaun ejectabil.
Anastase Dragomir a fost cel care a inventat celebrul “cockpit catapultabil”. Toată viața sa, Anastase Dragomir a lucrat în Franța în diferite fabrici de avioane. Acesta a fost momentul în care a reușit să creeze un sistem responsabil cu salvarea vieții pasagerilor în cazul unor accidente neașteptate.
În 1929, și-a testat invenția pe un aeroport din Paris, urmând un altul în România. Ambele sale teste au fost un succes.

9.Testul de depistare a cancerului de col uterin
Testul de depistare a cancerului a salvat viețile multor femei de-a lungul timpului. Istoria arată că Aurel Babes și Georgios Papanikolau au descoperit pe cont propriu testul de depistare a cancerului de col uterin. În mod surprinzător, aceștia au făcut descoperirea aproape simultan.
Georgios Papanikolau a luat premiul pentru această invenție. Cu toate acestea, Aurel Babes a fost cel care a făcut o descoperire uriașă. El și-a dat seama că o buclă de platină de la testul de screening ar putea determina prezența de celule canceroase. În 1927, el și-a publicat cercetările. Cu toate acestea, screeningul pentru cancerul de col uterin poartă numele de Papanikolau, nu Babes.

10.Motorul cu reacție
Alexandru Ciurcu a fost unul dintre inventatorii motorului cu reacție. Pentru cei care nu știu, motorul de reacție este un tip de motor care folosește propulsia prin expulzarea masei de reacție.
Alexandru Ciurcu a făcut această descoperire împreună cu jurnalistul francez Just Buisson. Alexandru Ciurcu a fost un editor român. În 1866, el a demonstrat cum să propulseze o barcă cu ajutorul propulsiei cu rachete. Ei credeau că viitoarele aeronave vor folosi acest tip de motor de reacție.

Vrem să vă facem lucrurile mai ușoare, drept urmare vom rezuma top 10 cei mai cunoscuți 10 români împreună cu invențiile lor.

Theodor Ionescu a inventat filmele 3D.
Petrache Poenaru a inventat stiloul.
Nicolae Paulescu a contribuit la inventarea insulinei.
Eugen Pavel a inventat Hyper CD-ROM-ul.
Henri Marie Coandă a inventat avionul.
Aurel Persu a construit primul model de mașină aerodinamică.
Ana Aslan a inventat crema anti-îmbătrânire.
Anastase Dragomir a inventat scaunul ejectabil.
Aurel Babeș a contribuit la testul de depistare a cancerului de col uterin.
Alexandru Ciurcu a fost unul dintre inventatorii motorului cu reacție.

Cum au schimbat inventatorii români lumea cu invențiile și ideile lor?

Românii și-au imaginat multe lucruri care au o întrebuințare zilnică în viața noastră. Progresele făcute astăzi se bazează pe invențiile de odinioară făcute de români. Fără oamenii de știință și inginerii români, oamenii nu ar fi avut creme anti-îmbătrânire, pixuri, filme 3D, motoare cu reacție sau chiar insulină.

Dacă românii au inventat atâtea lucruri până acum, cine știe ce vor inventa în viitor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare