COMEMORARE – 31 de ani de la evenimentele din decembrie 89: în Târgu Mureș, 6 morți în față la Romarta, zeci de răniți și arestați

1
581

SĂ NU UIȚI. Luni, 21 decembrie 2020, la ora 11.00, la Troița Eroilor Martiri din centrul municipiului Târgu Mureș are loc momentul comemorativ al celor uciși de forțele de represiune (formate din Miliție, Securitate, Armată) în 21 decembrie 1989. Ceremonia se va desfășura cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus.

 

În 21 decembrie 1989, în jurul orei 11.00, câteva sute din cei peste 4.000 de muncitori ai Imatex Târgu Mureș (uzină producătoare de unelte pentru industria uşoară), au pornit spre centrul oraşului. Revolta a fost declanșată de Aurel Vuță, un muncitor originar din Ogra, pe atunci în vârstă de 37 de ani, care l-a somat pe secretarul de partid al întreprinderii să scrie o scrisoare către președintele comunist Ceaușescu Nicolae în care se protesta împotriva represiunilor de la Timișoara și a multiplelor neajunsuri sociale din acea vreme.

 

Coloanei de la Imatex i s-au alăturat grupuri de muncitori de la Întreprinderea de Reparaţii Auto (IRA) şi de la Uzina Metalotehnica. Protestatarii s-au poziționat în zona Hotelului Grand, vizavi de sediul Comitetului Județean PCR, fiind atacați cu petarde și fumigene de milițieni și cu apă și spumă de pompieri. S-a scandat pentru liberatate, pentru Timișoara și pentru plecarea de la conducerea țării a dictatorului Ceaușescu Nicolae.

 

Primele focuri de armă au fost trase împotriva oamenilor de forțele de represiune în jurul orei 21. Șase persoane au murit: Ilie Muntean (38 de ani, din comuna Hodac, muncitor la TCM Târgu Mureș), Tamás Ernő (38 de ani, mecanic la IRA Târgu Mureș), Adrian Hidoș (21 de ani), Hegyi Lajos (26 de ani, profesor de matematică), Pajka Károly (33 de ani, din comuna Valea Izvoarelor) și Bodoni Sándor (33 de ani, muncitor la Prodcomplex Târgu Mureș).

 

În zona Hotel Grand, Palatul de Cultură şi Poştă au fost răniți zeci de oameni, iar alte zeci au fost arestaţi de milițieni, duși la Securitate și bătuți. În timpul evenimentelor din decembrie 1989 și-au pierdut viața 21 de mureșeni, cei mai mulți (12) în alte județe (șapte dintre cei decedați erau militari).

 

msnews

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. 21 de suflete mureseni exterminati miseleste,pe cand bestiile ucigase sunt aparati de acele institutiile ale statului roman care sunt abilitate pentru demascarea crimele impotriva umanitatii petrecute in decembrie 89.RUSINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ