Cometa Nishimura – vizibilă cu ochiul liber în aceste zile

ASTRONOMIE. În septembrie 2023, un eveniment astronomic spectaculos își va face apariția pe cerul nopții, oferind o oportunitate rară și extraordinară pentru pasionații de astronomie din întreaga lume. Cometa Nishimura, descoperită abia în luna august a acestui an, se va afla în punctul cel mai apropiat de Pământ pe data de 12 septembrie, devenind astfel și cea mai vizibilă.

Această venire a cometei este descrisă de astronomi drept o oportunitate unică în viață de a observa acest obiect cu ochiul liber. Profesorul Brad Gibson, directorul Centrului de Astrofizică E. A. Milne de la Universitatea din Hull, a subliniat că evenimentul reprezintă o “oportunitate rară și interesantă” pentru iubitorii de astronomie.

Cometa Nishimura călătorește prin spațiu cu o viteză uluitoare de 386.000 de kilometri pe oră și, în prezent, poate fi deja observată cu ochiul liber. Pentru a observa această cometă fascinantă, privitorii trebuie să se uite în prima oră după apus și în cea dinaintea zorilor în direcția Est-Nord-Est, îndreptându-și privirile spre Luna aflată în primul pătrar și spre planeta Venus.

Profesorul Gibson explică că această cometă are nevoie de 500 de ani pentru a completa o orbită în jurul Sistemului Solar, ceea ce o face o oportunitate cu adevărat unică. Deși este vizibilă în prezent, pe 12 septembrie, când se va afla la aproximativ 78 de milioane de mile (125,5 milioane de kilometri) de Pământ, vom avea cea mai bună șansă de a o observa cu ochiul liber.

Cometa C/2023 PI a primit numele astrofotografului japonez Hideo Nishimura, care a avut onoarea de a o descoperi în timp ce efectua fotografii cu expunere îndelungată ale cerului pe 11 august, utilizând o cameră foto digitală.

Potrivit lui Brad Gibson, cometa Nishimura va ajunge la cea mai mică distanță de Soare pe 17 septembrie, când se va afla la doar 27 de milioane de mile (43,4 milioane de kilometri) de astru. Cu toate acestea, există o posibilitate reală ca această cometă să nu supraviețuiască acestei apropieri de Soare, făcând evenimentul astronomic din septembrie 2023 cu atât mai special.

Astronomii încă lucrează la estimarea dimensiunilor cometei Nishimura, dar conform lui Brad Gibson, aceasta ar putea avea un diametru cuprins între câteva sute de metri și câțiva kilometri.

De asemenea, cometa ar putea fi responsabilă pentru o ploaie anuală de meteori cunoscută sub numele de Sigma-Hydris, care are loc în fiecare an în luna decembrie, adăugând un alt element de mister și fascinație acestui eveniment astronomic extraordinar. Astfel, septembrie 2023 reprezintă o oportunitate unică pentru a contempla frumusețea și misterul universului nostru, o experiență ce nu trebuie ratată de niciun pasionat de astronomie.”**

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare