Comisia Europeană: Creștere economică de 2,5% și inflație de 9,7% pentru România în 2023

ECONOMIE. Economia României ar trebui să înregistreze o creștere economică de 2,5% în 2023 și de 3% în 2024, în timp ce rata inflației va fi de 9,7% în acest an și de 5,5% anul viitor, potrivit previziunilor economice din iarna anului 2023, publicate luni de Comisia Europeană.

Pe baza indicatorilor pe termen scurt, se așteaptă ca economia României să fie rezistentă în trimestrul al patrulea din 2022, pe fondul evoluției favorabile din sectorul serviciilor și a încrederii în economie și în pofida scăderii continue a producției din sectorul manufacturier.

Pentru 2023, impactul negativ al inflației încă ridicate, al înăspririi condițiilor de finanțare și al încetinirii altor economii din UE ar urma să conducă la un avans mai redus al PIB-ului real în România, de 2,5%. Punerea în aplicare a PNNR ar trebui să contribuie la investiții puternice, care ar fi principalul motor de creștere.

Investițiile ar urma să fie susținute și de alte fonduri europene. Consumul privat, deși afectat negativ de inflația ridicată, ar crește, ca urmare a majorării salariului minim, a pensiilor și a salariilor din sectorul public, precum și a prelungirii plafonării prețului energiei până în 2025. Exporturile nete ar rămâne negative, pe fondul unei monede puternice și al cererii scăzute pe piețele de export.

Pentru anul 2024 se preconizează o redresare a creșterii economice până la 3%, pe fondul atenuării presiunilor inflaționiste, al scăderii ratelor dobânzilor și al îmbunătățirii perspectivelor externe.

În decembrie, indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC – indicator pentru determinarea inflației la nivelul statelor membre ale UE) a încetinit din cauza scăderii prețurilor la energie și alimente, astfel încât rata medie în 2022 s-a situat la 12%.

Se așteaptă ca inflația să scadă în 2023-2024, dar modest, deoarece presiunile inflaționiste rămân extrem de ridicate în componentele de bază, cum ar fi serviciile, bunurile industriale non-energetice și alimentele procesate.

Se preconizează că indicele armonizat al prețurilor de consum se va situa la 9,7% în 2023, înainte de a încetini la 5,5% în 2024, ca urmare a prelungirii plafonului prețurilor la energie și a scăderii prețurilor la materiile prime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare