Comisia Europeană spune că România este pregătită să adere la spațiul Schengen

SCHENGEN. România, Bulgaria și Croația sunt pregătite să adere la spațiul Schengen, a declarat azi, 16 noiembrie, Comisia Europeană (CE). De asemenea, aceasta a solicitat Consiliului să ia deciziile necesare “fără întârziere” pentru a permite celor trei țări să participe pe deplin la spațiul fără frontiere.

“Într-o comunicare adoptată astăzi, Comisia face un bilanț al realizărilor solide ale celor trei state membre în ceea ce privește aplicarea normelor Schengen”, se arată în comunicatul de presă al CE.

Comisia afirmă că un spațiu Schengen extins, fără controale la frontierele interne, va face Europa mai sigură, mai prosperă și mai atractivă.

În ceea ce privește România, țara “dispune de o gestionare a frontierelor puternică și de înaltă calitate, inclusiv supravegherea frontierelor și controale sistematice la frontieră, precum și de cooperare polițienească internațională. Lupta împotriva migrației ilegale și a traficului de ființe umane sunt două priorități în care România este activă. Sistemul de informații Schengen este bine pus la punct. În ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecție internațională cu respectarea principiului nereturnării”, a precizat miercuri CE.

Bulgaria și România au finalizat cu succes procesul de evaluare Schengen în 2011 și, deși Consiliul a recunoscut finalizarea procesului de evaluare, nu a reușit să ia o decizie privind ridicarea frontierelor interne, a explicat aceeași sursă. În martie 2022, cele două țări au emis o declarație comună în cadrul Consiliului și au invitat o echipă de experți pe bază de voluntariat, sub coordonarea Comisiei, pentru a analiza aplicarea celor mai recente evoluții ale normelor Schengen.

“Această misiune voluntară de anchetă, care a avut loc în octombrie 2022, a confirmat că Bulgaria și România nu numai că au continuat să pună în aplicare noile norme și instrumente, dar au consolidat în mod substanțial aplicarea generală a arhitecturii Schengen în toate dimensiunile sale. În plus, aceste două țări au dovedit că au un istoric exemplar în ceea ce privește punerea în aplicare a normelor Schengen”, a adăugat Comisia Europeană.

Consiliul Justiție și Afaceri Interne va vota pe 8 decembrie cu privire la participarea deplină a Bulgariei, României și Croației la spațiul Schengen.

Schengen este cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume, la care participă în prezent 22 de țări din UE, plus patru țări asociate din afara UE (Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein).

Parlamentul European a adoptat în octombrie o rezoluție prin care invită Consiliul să permită României și Bulgariei să adere la spațiul Schengen. Aderarea ar facilita schimburile comerciale și ar permite românilor să călătorească în UE fără a fi nevoiți să se oprească pentru niciun fel de control la frontieră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare