Compania de proiect Hoopeks International a obţinut avizul tehnic pentru racordarea la reţea a unui proiect eolian de 657 MW în Galaţi – investiţie de 500 de milioane de euro!

PROIECT. Orașul Galați renaște! La doar câţiva zeci de kilometri de Dunăre se va ridica cel mai mare parc eolian din Europa, investiția ridicându-se la jumătate de miliard de euro. Lucrările ar putea fi gata în următorii patru ani!

Un parc cu turbine eoliene va fi construit pe terenurile din 13 localităţi, aflate la aproximativ 50 de kilometri de oraş. 136 de turbine eoliene vor fi contruite pe o suprafață de 13 mii de hectare. Acestea ar putea alimenta, la capacitate maximă, peste 3.000 de locuinţe timp de un an.

Parcul va fi ridicat de o firmă românească și va fi cel mai mare de acest tip de la noi din țară. Costurile se ridică la aproximativ jumătate de miliard de euro.

Compania care se ocupă de întreaga construcţie a primit, la începutul lunii martie, aprobare pentru studiul de oportunitate. Acesta constă în identificarea și analiza potenţialului de investiții. În plus, firma mai trebuie să obțină avizele de construire. În prezent, se lucrează la planurile de urbanism.

Conform planului, în circa patru ani, parcul eolian va fi conectat la reţeaua naţională de electricitate.

Este cel mai mare parc eolian avizat până în acest moment şi dacă se va realiza, va fi cea mai mare investiţie de profil din România. În prezent, cel mai mare parc eolian local este Fântânele-Cogealac, cu o capacitate de 600 MW, dar care este împărţită în două proiecte gestionate de companii diferite”, a anunţat, pe rețelele de socializare, Florin Virgil Doca, primarul comunei gălăţene Valea Mărului.

Pe viitor, locuitorii din zonă au șanse mari să plătească facturi mult mai mici la curentul electric, ţinând cont că energia eoliană e cea mai ieftină de pe piaţă. Totodată, oamenii vor avea noi locuri de muncă.

Investiţia se realizează pe teritoriul a 13 UAT-uri din judeţul Galaţi: Bereşti, Bălăbăneşti, Cavadineşti, Smulţi, Bereşti-Meria, Băneasa, Drăguşeni, Cerţeşti, Valea Mărului, Jorăşti, Corod, Vârlezi, Suceveni. Prin proiect se vor realiza 136 turbine cu o putere de 6,2 MW şi 7 staţii de transformare. În prezent, investitorul se află în procedură de obţinere a avizelor necesare întocmirii documentaţiei de urbanism PUZ final”, a transmis și Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare