CONCURS – Concurență pentru funcția de prim procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș

0
292

MAGISTRAȚI. Procurorii Emanuela Mesaroș și Gianina Oreviceanu au fost declarate de Consiliul Superior al Magistraturii admise la concursul pentru funcția de prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, instituție condusă (cu delegare) de Marius Vasile Hârşan, după plecarea la DNA Cluj, înainte de finalizarea mandatului, a prim-procurorului numit Valentina Maria Gândilă – înainte de preluarea funcției de prim-procuror (cu titlu interimar), Hârșan era şeful Secţiei Urmărire penală din cadrul Parchetului. În acest moment, funcția de prim-procuror adjunct al Parchetului murșean este vacantă.

 

Emanuela Mesaroș (52 de ani), originară din Târgu Mureș și procuror de 15 ani (din anul 2006), a fost prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, inițial prin delegare, iar în perioada ianuarie-octombrie 2019 prin numire (prin concurs) pe o perioadă de 3 ani. După 9 luni de la numire, procurorul Mesaroș a cerut să revină la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș într-o funcție de execuție. În același timp, conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș a cerut CSM să aprobe delegarea lui Mesaroș în funcția de prim-procuror adjunct a Parchetului județean, însă Parchetul superior (de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș) a avizat negativ propunerea Parchetului județean, iar CSM a respins cererea Parchetului județean.

 

Gianina Oreviceanu este procuror de peste 13 ani (din 2008, inițial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița – înainte a fost avocat în Baroul Dolj, o perioadă de 1 an). Procuror la Parchetul de pe lângă Tribunal Mureș, a fost delegată la DNA Târgu Mureș (până în noiembrie 2020), iar în acest an la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș (este procuror cu grad profesional de Înaltă Curte de Casație și Justiție). În acest an, Oreviceanu a fost unul dintre cei 14 procurori selectați pentru a candida pentru cele 6 posturi de procuror european delegat în România (aceștia acționează în numele Parchetului European – EPPO și au aceleasi competente ca procurorii naționali în ceea ce privește investigațiile, urmăririle penale și trimiterea în judecată).

 

Rezultatul concursului, care cuprinde probele testare psihologică (scris și oral), susținerea proiectului, testare management, comunicare, resurse umane (scris) și care se desfășoară la Institutul Național al Magistraturii, va fi oficializat în 9 decembrie 2021.

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș are în subordine parchetele de pe lângă judecătoriile Târgu Mureș, Reghin, Sighișoara, Luduș și Târnăveni și, la rândul său, este subordonat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ