Dorin Florea vs. Péter Ferenc
Dorin Florea vs. Péter Ferenc

CONFLICT ADMINISTRATIV – Târgumureșenii asistă, ca unici perdanți, la un război deschis Dorin Florea vs. UDMR

Dorin Florea vs. Péter Ferenc

FAPT. Într-o nouă scrisoare adresată electorilor, care conține pleonasme cauzate de autosuficiență și necunoașterea corectă a limbii române, dar și deja obișnuitul limbaj de lemn neocomunist, primarul municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea, acuzat oficial de DNA pentru comiterea unor infracțiuni de corupție, anunță că îi reclamă la “instituțiile statului abilitate” pe unii consilieri locali pentru instigare la abuz și săvârșirea de abuzuri.

 

Durerea lui Florea este că a scăpat de sub orice control Consiliul Local, în contextul în care eternilor opozanți (cei trei consilieri de la POL) li s-a adăugat, de dată mai recentă, penelista Theodora Benedek (unica supusă conducerii județene), dar mai ales cei 10 consilieri UDMR, chemați la ordine de partid de liderul județean Péter Ferenc.

 

Scăparea de sub controlul autocrat pe care-l exercita până acum asupra majorității din Consiliul Local se traduce prin bani. Mai exact prin refuzul forului deliberativ al aleșilor de a aproba cheltuirea bugetului orașului în forma pe care o dorește primarul Florea. Rectificarea a trecut, dar așa cum a dorit UDMR, iar edilul susține că urmează cataclismul și orașul se va prăbuși.

 

Ce zice Florea

 

Printre altele, primarul municipiului Târgu Mureș vorbește de “abuzuri nepermise, ilegale” (de parcă ar exista și abuzuri permise, sau legale), cauzate la ordinul lui Péter (“la indicația liderului UDMR”), un ins dominat de ură (zice Florea), de consilieri locali (adică oamenii pe care i-au ales târgumureșenii să le reprezinte interesele) care sunt proști – adică, conform edilului, nu înțeleg o operațiune elementară în administrație, bugetul („fără nicio strategie, fără să înțeleagă importanța finanțării proiectelor demarate de Primărie”).

 

Acești „unii consilieri locali” (din nou, lipsa nominalizării generate de lipsa de curaj, de asumare a lui Florea, o caracteristică a sfârșitului său de mandat ca primar) au tăiat cu până la 70% finanțarea la unele capitole bugetare și din cauza asta orașul va cădea în topul orașelor dezvoltate. Păi, Târgu Mureș chiar e la coada orașelor dezvoltate (vorbim de cele de rangul II, unde este clasificat municipiul de reședință al Mureșului).

 

Florea mimează că nu înțelege cum consilierii UDMR au aprobat bugetul din 2018, dar nu și pe cel din 2019 care este „cu 60 de milioane (n.red., de lei, probabil) mai mic”. Asta va duce, zice Florea, la o dramă în învățământul din județ, lăsat fără bani de ăia dominați de ură (adică “peste 25.000 de elevi din Târgu Mureș” o să fie afectați).

 

De asemenea, Florea zice că oamenii pe care i-ați ales și cu care a coabitat într-o armonie deplină au cauzat prin neaprobarea bugetului pe care l-a întocmit el la sistarea lucrărilor (că nu mai sunt bani nici de unele, respectiv la străzi, la dotarea parcurilor de joacă, la parcări, la complexul Weekend, la iluminatul public, la pistele de biciclete, la anveloparea blocurilor, la sprijinirea mamelor, a clubului de sport al municipalității, ba chiar și toaletarea arborilor e într-o situație disperată).

 

Da-da, nu râdeți!, Florea, care e primar de mai bine de 19 ani, tocmai acum vroia să facă ce n-a făcut din 2000 încoace, dar, vedeți dumneavoastră, ăștia răi, dominați de ură, i-au tăiat macaroana. Însă, nu-i nimic, că și el – adică nu el, pentru că, ne-am înțeles, nu nominalizează, din lipsa curajului, a asumării – deci “noi” (un „noi” nedetectat încă) “ne vom adresa instituțiilor statului abilitate să cerceteze instigarea la abuz și abuzurile săvârșite fără grija responsabilității”. Cam asta a zis Întâstătătorul urbei, încoronat în vara anului 2000.

 

Ce zice UDMR Mureș

 

… nici ăștia nu-și asumă, semnătura fiind a partidului, de parc-au pus toți câte-o virgulă-n text. În fine, să trecem la esență. Filiala controlată de Péter Ferenc zice de la început: „primarul municipiului Târgu Mureș face ceea ce știe cel mai bine: minte”! Apoi susțin ceva care, într-o societate normală, ar trebui să-i înspăimânte pe cei de la DNA (pentru c-ar trebui generată de îndată o anchetă în acest sens, acuza fiind lansată de cei care au fost partnerii lui Florea timp de 20 de ani!): „stilul de conducere, deciziile și acțiunile primarului au făcut din Târgu Mureș un oraș al fărădelegii”.

 

Apoi, argumentează minciunile lui Florea: “În ceea ce privește bugetul orașului și rectificarea acestuia, bugetul adoptat în aprilie nu este mai mic, ci dimpotrivă, depășește cu 45 de milioane de lei pe cel din 2018.

 

La începutul anului s-au alocat în total 32 de milioane de lei pentru funcționarea și costurile de renovare a școlilor, cadrul bugetar fiind majorat cu încă 3 milioane la rectificare. Suma destinată pentru lucrările de reparații a crescut cu 800 de mii de lei datorită rectificării bugetare.

 

Cu ocazia rectificării bugetare, consiliul a votat 2,2 milioane de lei pentru reabilitarea străzii 8 Martie, menționată de domnia sa (începând din 2017, la sugestia UDMR se alocă fonduri în acest scop în fiecare an, dar investiția tot nu s-a realizat), încă 1 milion de lei pentru dotarea terenurilor de joacă, 200 de mii de lei pentru parcuri, și 3,5 milioane de lei pentru funcționarea CSM”.

 

Și după această demonstrație a faptului că Florea e un mincinos, mai spun cei de la UDMR ceea ce știe orice individ cerebral: că orașul oricum e pe la coada țării, că „stârnește tensiuni etnice inutile, deoarece și-a dat seama că nu poate ignora maghiarii din Târgu Mureș. Șantajează și dezinformează sportivii nevinovați și cu bună-credință, liderii de organizații nonguvernamentale, antreprenorii, și nu în ultimul rând, locuitorii orașului, și încearcă să-i instige împotriva maghiarilor”.

 

Finalul scrisorii UDMR Mureș e că după ce Florea o să piardă alegerile din 2020, orașul va rămâne în haos, pentru că asta lasă Florea în urma lui. Bine, în această dispută politico-administrativă, cei mai importanți sunt singurii care suferă, adică oamenii, cetățenii, cei care în 2016 și-au pus speranțele și-n Florea (pentru că naivitatea și dependența financiară nu moare), și-n Péter Ferenc și-n toți cei pe care i-au ales în forul deliberativ al orașului. Iar orașul, zi după zi mai moare câte puțin…

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare