CONFLICT – UDMR Târgu Mureș cere demisia secretarului municipiului, Dianora Monica Buculei, în speța indicatoarelor stradale bilingve

1
965

INDICATOARE BILINGVE. A fost anulată definitiv amplasarea indicatoarelor stradale bilingve în Târgu Mureș, decisă, în pofida avizului negativ al secretarului Primăriei (Dianora Monica Buculei, fostă Cătană – foto mic dreapta), în plenul forului deliberativ al orașului în octombrie 2017, la inițiativa comună a consilierilor locali ai Partidului Oamenilor Liberi (POL) și ai UDMR.

 

Deși aprobate în Consiliul Local Târgu Mureș, hotărârile administrative ale celor două formațiuni politice nu au fost aplicate niciodată, fiind atacate în instanța de contencios-administrativ de către prefect (Lucian Goga). Pentru că decizia instanței de a anula amplasarea indicatoarelor stradale bilingve nu a fost atacată în recurs de Primăria condusă de Dorin Florea, aceasta a rămas definitivă.

 

Preşedintele executiv al UDMR Târgu Mureş, Kali István (foto mic stânga), a subliniat, pentru cotidianul maghiar transilvănean Krónika, că neatacarea cu recurs a primei instanțe a fost cauzată de faptul că Biroul Juridic al Primăriei Târgu Mureș nu a reprezentat corespunzător municipalitatea și a cerut demisia secretarului Buculei, în caz contrar a anunțat că formațiunea politică municipală o va acționa în instanța de judecată.

 

Conform Legii administrației locale, în vigoare din 2001, este reglementată amplasarea indicatoarelor de localitate bilingve și inscripţionarea instituţiilor publice bilingve în localităţile în care ponderea unei minorităţi depăşeşte 20% din populaţie, însă legea nu menționează nimic în privința denumirii străzilor. Comunitatea maghiară susține, însă, că aceasta este reglementată de Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare, ratificată de România în anul 2008.

 

Vali STOICA

 

 

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Oare primarul Florea a uitat ca a ajuns primar cu votul multor maghiari,sau nu mai vrea sa candideze??Judecatorul care a dat aceasta decizie contrara legii,mai are casa in TG Mures? Cine doreste un nou “martie” in TG Mures si cine isi asuma consecintele unei astfel de decizii???

LĂSAȚI UN MESAJ