Consilierul de stat László Borbély, la Forumul Regional pentru Dezvoltare Durabilă: România rămâne un partener de nădejde, deschis parteneriatului pentru implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă

COMUNICAT DE PRESĂ. Între 29 și 30 martie 2023 a avut loc la Palatul Națiunilor din Geneva Forumul pe Dezvoltare Durabilă din Regiunea UNECE (Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa din care fac parte 56 de state). România a fost prezentată la eveniment de către consilierul de stat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, care a susținut intervenția de țară în cadrul sesiunii plenare de înalt nivel.

„România, ca hub regional privind dezvoltarea durabilă, este unul dintre statele care de fiecare dată la conferințe internaționale are contribuții semnificative datorită eforturilor pe care le-am depus în ultimii ani pentru implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Avem un cadru instituțional robust și funcțional și am dezvoltat instrumente importante.Trebuie să ne uităm mai atent la evoluția indicatorilor, întrucât, la jumătatea perioadei de implementare a celor 17 Obiective pentru dezvoltare durabilă, provocările sunt imense și cei mai mulți ne-am fi dorit să fim mult mai avansați. Din acest motiv, trebuie să schimbăm abordarea, în sensul accelerării progresului pe baza principiilor dezvoltării durabile. România rămâne un partener de nădejde deschis parteneriatului pentru implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, a declarat László Borbély.

România a fost unul dintre cele două state care au prezentat în cadrul panelului multi-stakeholder inițiative cu impact ridicat de a impulsiona implementarea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă. O parte dintre aceste activități coordonate de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență: formarea a 2000 de experți în dezvoltare durabilă în instituții publice centrale și locale; înființarea unui ghișeu unic care să reunească date statistice din domeniul dezvoltării durabile, politici publice și inițiative din mediul de afaceri și sectorul non-profit; înființarea unui centru de excelență care să încurajeze investițiile în cercetare pentru dezvoltare durabilă și să ofere expertiză științifică pentru politicile publice sustenabile. În cadrul aceluiași panel au fost prezentate, de către consilierul de stat László Borbély, în calitate de vicepreședinte al Rețelei Europene de Dezvoltare Durabilă (ESDN), principalele concluzii ale Conferinței anuale ESDN.

În marja Forumului, au avut loc discuții bilaterale cu doamna Olga Algayerova, secretar executiv UNECE și cu secretarul de stat Adrian Băluțel din cancaleria de stat a Republicii Moldova care și-a exprimat interesul pentru proiecte comune de transfer de cunoștințe și expertiză din România în domeniul dezvoltării durabile.

În fiecare an, la sfârșitul lunii martie UNECE publică raportul de progres privind stadiul implementării Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă, moment ce vine în pregătirea Forumului Politic de Nivel Înalt pe Dezvoltare Durabilă de la New York. Este cu atât mai important pentru noi să fim activi, întrucât România este unul dintre statele care va prezenta Raportul Național Voluntar anul acesta. Raportul de progress din 2023 este disponibil la acest link.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare