Consilierul de stat László Borbély participă la a treia reuniune a Comitetului de Monitorizare a Strategia pentru Europa de Sud-Est 2030

COMUNICAT DE PRESĂ. Între 6 și 8 martie 2023 are loc la Istanbul a treia reuniune a Comitetului de Monitorizare a Strategiei pentru Europa de Sud-Est 2030 document coordonat de Consiliul de Cooperare Regională, singurul forum din sud-estul Europei creat și gestionat de statele din regiune (Turcia, Albania, Bulgaria, Grecia, Republica Macedonia de Nord, România, Serbia (membri fondatori), Bosnia și Herțegovina, Croația , Republica Moldova, Muntenegru, Slovenia). Guvernul României este reprezentat de László Borbély, coordonatorul Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului.

Am demonstrat până acum că avem capacitatea de a fi un hub regional în ceea ce privește dezvoltarea durabilă. Ca să menținem acest statut deosebit de important pentru urmărirea intereselor naționale, trebuie să rămânem în continuare activi în astfel de structuri. Acesta este și motivul pentru care Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a organizat anul trecut la Iași o conferință pentru promovarea Strategiei pentru Europa de Sud-Est 2030. Interesul pentru această zonă a crescut în ultima perioadă, iar noi trebuie să ne pregătim și să fructificăm toate oportunitățile. Una dintre provocările acestei întâlniri este să stabilim indicatori de dezvoltare durabilă la nivelul regiunii, iar experiența noastră pe care am acumulat-o în definitivarea setului național de indicatori de dezvoltare durabilă va fi cu siguranță valoroasă în acest sens.” , a declarat László Borbély.

Agenda celei de-a treia reuniuni a Comitetului de Monitorizare urmărește:
să informeze despre activitățile desfășurate în cadrul Strategiei pentru Europa de Sud-Est 2030 în perioada cuprinsă între iunie 2022 și martie 2023, în conformitate cu concluziile celei de-a doua reuniuni a Comitetului de Monitorizare de la Salonic, din iunie 2022;
să revizuiască progresul în ciclurile de monitorizare și programare;
să decidă modul de regularizare a dialogului regional cu societatea civilă și mediul academic.

Strategia pentru Europa de Sud-Est. 2030 este un apel comun la acțiune din partea tuturor celor 13 economii din Europa de Sud-Est. Prin cooperarea regională, Strategia urmărește să promoveze implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU în regiunea Europa de Sud-Est. în trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: Prosperitate; Oameni; Pace și parteneriate. Comitetului de Monitorizare a Strategiei pentru Europa de Sud-Est 2030 este structura principală de guvernanță a Strategiei, compusă din coordonatori naționali desemnați de fiecare economie din Europa de Sud-Est.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare