Consiliul Concurenței finalizează studiul privind autorizarea noilor capacități de producere a energiei din surse regenerabile și propune recomandări pentru îmbunătățire

STUDIU. Consiliul Concurenței a anunțat astăzi finalizarea studiului privind procesul de autorizare a noilor capacități de producere a energiei din surse regenerabile. În urma acestui studiu, au fost emise recomandări către ministerele implicate, iar autoritatea de concurență a identificat problemele legate de interpretarea neunitară a prevederilor legale la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale (UAT), ceea ce îngreunează procesul de autorizare și limitează accesul investitorilor pe piață.

Ca rezultat, Consiliul Concurenței a sugerat Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MLDPA) să asigure o interpretare unitară la nivelul UAT-urilor, adoptând prevederile din Anexa nr. 6 a Proiectului de Cod (varianta inițială) în cadrul legislației secundare.

De asemenea, având în vedere că scoaterea terenului din circuitul agricol este necesară pentru construirea capacităților de producere a energiei regenerabile, Consiliul Concurenței a făcut recomandări către Ministerul Agriculturii. Acestea vizează identificarea de soluții pentru simplificarea procedurii de scoatere a terenului extravilan din circuitul agricol, astfel încât solicitantul să interacționeze doar cu Direcția Agricolă Județeană, prin depunerea unei singure documentații.

De asemenea, s-au propus demersuri pentru a permite construirea parcurilor fotovoltaice și eoliene pe terenurile agricole situate în extravilan, indiferent de suprafață și clasă de calitate a terenului, cu asigurarea scopului urmărit din perspectiva producției agricole prin utilizarea în sistem dual a acestor terenuri.

Consiliul Concurenței a subliniat că simplificarea procesului se va realiza odată cu intrarea în vigoare a Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor și punerea în aplicare a Ordonanței de Urgență privind licența industrială unică. Aceasta urmărește debirocratizarea mediului de afaceri prin realizarea electronică a tuturor licențelor, autorizațiilor, acordurilor, avizelor sau permiselor necesare, prin intermediul Punctului de contact unic electronic pentru licența industrială, începând cu 1 ianuarie 2025.

Pe parcursul studiului, Consiliul Concurenței a colaborat cu reprezentanții Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerului Agriculturii pentru identificarea soluțiilor de eficientizare a procesului de autorizare a lucrărilor de construcții.

De asemenea, autoritatea de concurență a finalizat un alt studiu privind posibila restricționare a accesului pe piață al producătorilor de energie din surse regenerabile în cadrul procesului de obținere a avizului tehnic de racordare de la operatorul de transport/distribuție a energiei electrice. Varianta finală a studiului poate fi consultată pe pagina web a instituției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare