Consiliul Local Târgu-Mureș: vot pozitiv pentru reamenajarea străzii Bolyai / A marosvásárhelyi helyi tanács támogatja a Bolyai utca átalakítását

COMUNICAT. În ședința ordinară de joi, 28 martie 2024, consilierii locali au aprobat documentația tehnico-economică pentru proiectul: „Reamenajare strada Bolyai din municipiul Târgu Mureș, tronson între piața Trandafirilor și strada Kőteles Sámuel“.
Scopul proiectului este de a încuraja mobilitatea bazată pe mersul pe jos, cu bicicleta, diminuarea traficului rutier, reducerea congestiei în zona centrală, îmbunătățirea condițiilor de trafic (timpi de parcurgere, timpi pierduți, viteze de deplasare). Nu în ultimul rând se dorește protejarea și punerea în valoarea a monumentelor care se regăsesc în zona precizată, activarea și recuperarea acestor spații de patrimoniu, alături de creșterea atractivității acestora pentru locuitori și turiști. Consilierii au avut de ales o variantă dintre cele două propuse de către proiectant, iar suma votată pentru cheltuieli este de 8.772.779,55 lei cu TVA

Consilierii au votat în ședința de joi beneficii fiscale la plata impozitelor locale pentru firme, în vederea atragerii de investiții în municipiul Târgu Mureș. Pentru a beneficia de ajutorul de minimis prevăzut, întreprinderile trebuie să îndeplinească o serie de condiții, dintre acestea menționăm:
-nu au litigii cu Consiliul local al municipiului Târgu Mureş, cu Municipiul Târgu Mureş sau cu Direcția Fiscală Locală Târgu Mureș;
-efectuează investiții pe teritoriul municipiului Târgu Mureş de minim 250.000 euro, inclusiv investiții de natura locuințelor cu valoare de minim 250.000 euro;
-în momentul depunerii cererii sunt deja create noi locuri de muncă în municipiul Târgu Mureş, ca urmare a realizării investiţiei, astfel:
-întreprinderi mijlocii – cel puţin 10 locuri noi de muncă
-microintreprinderi si întreprinderi mici – cel puţin 3 locuri noi de muncă.

Totodată, consilierii au votat încheierea unui ”Parteneriat interinstituțional pentru siguranța comunității – Proiect partenerial pentru asigurarea ordinii și liniștii publice în municipiul Târgu Mureș” între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „HOREA” al judeţului Mureş şi Municipiul Târgu Mureș. Documentul prevede achiziția unei Autospeciale de primă intervenție și comandă având ca scop: facilitarea transportului cât mai rapid la locul intervenției, cu mențiunea că achiziția se va efectua de către Municipiul Târgu Mureș, în condițiile legii, în acest scop fiind alocați 250.000 lei din bugetul local.



SAJTÓKÖZLEMÉNY.
A helyi tanács március 28-i rendes ülésén jóváhagyta A Bolyai utca felújítása Marosvásárhelyen, a Rózsák tere és a Köteles Sámuel utca közötti szakaszon elnevezésű projekt műszaki-gazdasági dokumentációját.
A projekt célja a gyalogos és kerékpáros közlekedés ösztönzése, a forgalom és a központ zsúfoltságának csökkentése, továbbá a közlekedési feltételek javítása. Végül, de nem utolsósorban célja a területen található műemlékek védelme és értékének növelése, a kulturális terek fellendítése és megújítása, valamint vonzerejük növelése a lakosok és a turisták számára. A tanácsosoknak a tervező által javasolt két lehetőség közül kellett választaniuk, a megszavazott összeg: 8.772.779,55 lej áfával.

A tanácsosok megszavazták a vállalkozásoknak nyújtott adókedvezményeket, melyek növelik Marosvásárhely vonzerejét a beruházások szempontjából. Ahhoz, hogy a vállalkozások részesülhessenek a kedvezményben, számos feltételnek kell megfelelniük, többek között:
-nincs jogvitája a marosvásárhelyi helyi tanáccsal, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatallal vagy a marosvásárhelyi adóhivatallal;
-Marosvásárhely területén legalább 250 000 euró értékű beruházást hajt végre, beleértve a legalább 250 000 euró értékű ingatlanba történő beruházásokat is;
-a pályázat benyújtásának időpontjában a beruházás eredményeként máris új munkahelyek jönnek létre Marosvásárhelyen, az alábbiak szerint:
-középvállalkozások – legalább 10 új munkahely
-mikro- és kisvállalkozások – legalább 3 új munkahely.

Ugyanakkor a tanácsosok megszavazták az Intézményközi partnerség a közösségi biztonságért – Partnerségi projekt a közrend és a béke biztosításáért Marosvásárhelyen című megállapodás megkötését a Maros megyei Horea Vészhelyzeti Felügyelőség és a marosvásárhelyi városháza között. A dokumentum egy sürgősségi jármű beszerzését tartalmazza, amelynek célja, hogy megkönnyítse a gyorsabb eljutást a beavatkozás helyszínére, azzal a megjegyzéssel, hogy a beszerzést a marosvásárhelyi városháza végzi a törvény feltételei szerint, és erre a célra 250.000 lejt különít el a helyi költségvetésből.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare