Consiliul UE adoptă Reforma Codului Schengen: noi reguli pentru frontiere și restricții sanitare

REFORMĂ. Consiliul Uniunii Europene a adoptat o reformă a Codului Schengen, menită să clarifice și să armonizeze cadrul pentru reintroducerea controalelor la frontierele interne ale spațiului european de liberă circulație, precum și să standardizeze restricțiile în caz de urgență sanitară, relatează AFP.

Reforma, convenită în februarie de negociatori, vizează și controlul mișcărilor migratorii în interiorul spațiului Schengen și abordarea situațiilor în care migranții sunt folosiți ca instrumente de presiune de către statele terțe.

Astfel, un stat membru al UE va putea transfera cetățenii din țări terțe, reținuți în zonele de graniță și aflați ilegal pe teritoriul său, către statul membru din care aceștia au sosit. Această procedură de transfer va trebui să se desfășoare în cadrul unei cooperări bilaterale, conform unui comunicat al Consiliului UE. Pentru a combate tentativele unor state terțe de a destabiliza UE prin orchestrarea sosirii migranților, cum ar fi Rusia și Belarusul, noile reguli vor permite statelor UE să limiteze numărul punctelor de trecere la frontiere.

De asemenea, noile reguli vor permite impunerea de măsuri obligatorii la nivel european pentru a restrânge accesul în UE pentru cetățenii din țări terțe în cazuri de urgență sanitară de mare amploare. Astfel, se pot impune teste și măsuri de carantină, spre deosebire de perioada pandemiei de COVID-19, când Bruxellesul nu a putut decât să emită recomandări pentru statele membre în privința restricțiilor de călătorie.

În interiorul spațiului Schengen, care cuprinde 27 de țări (23 membre ale UE plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) și două țări admise doar pentru frontierele aeriene și navale (România și Bulgaria), peste 400 de milioane de persoane pot circula fără a fi supuse controalelor la granițe. Cu toate acestea, din 2015, invocând presiunea migratorie și/sau amenințarea teroristă, mai multe state membre au reintrodus controale de identitate la frontiere, măsuri care sunt în vigoare în opt state.

Aceste controale sunt permise de Codul Schengen ca măsură excepțională, în caz de amenințare gravă pentru ordinea publică sau securitatea internă, dar numai în mod provizoriu și pentru o durată care nu poate depăși șase luni. Totuși, statele care au reintrodus controale nu au respectat aceste limite. Reforma recent adoptată prevede că, în caz de amenințare gravă pentru securitate, un stat poate autoriza controale la frontierele sale pentru o perioadă maximă de doi ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă un an.

Aceste state vor trebui să evalueze necesitatea și proporționalitatea controalelor și să determine dacă obiectivele urmărite nu pot fi atinse prin alte măsuri alternative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare