Construind pentru viitor: creșele, mici comori într-o lume a copilăriei

EDUCAȚIE. Construcția de noi creșe reprezintă o minune care are loc aproape fără să fie remarcată, în ciuda scăderii dramatice a natalității. Părinții cu copii mici se confruntă în continuare cu dificultăți în găsirea unui loc în creșe.
Cei care reușesc să obțină un loc sunt considerați norocoși și invidiați în comunitate. Pentru cei care nu au această șansă, creșele private reprezintă singura opțiune, când bugetul permite și doar acolo unde există. Deficitul de locuri pentru copii mici în creșe a devenit la fel de obișnuit ca și deficitul bugetar.

Cu trei ani în urmă, România se afla pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de locuri disponibile în creșe pentru copiii sub trei ani. În timp ce în România erau suficiente locuri pentru mai puțin de 4% din copii, în Danemarca acest procentaj se ridică la 70%. În 2021, multe primării nu-și permiteau să construiască creșe, fie pentru că nu aveau fonduri disponibile, fie pentru că aveau alte priorități.

Compania Națională de Investiții sprijină educația timpurie de calitate prin construcția de noi creșe. În prezent, sute de proiecte sunt în curs de desfășurare prin intermediul Companiei Naționale de Investiții, iar primele creșe au devenit deja parte din viața cotidiană a multor localități.

Sute de creșe se află în diverse etape ale procesului de achiziție, construcție, echipare sau operare pe întreg teritoriul țării. Mulți dintre acești copii beneficiază acum de creșe în așezări unde nu a existat niciodată o astfel de instituție.
Proiectele sunt implementate în orașe și sate din toată țara, cum ar fi Pâncota, Agigea, Viseu de Sus, Dolhasca, Bârlad, Bălești, Dej, Satu Mare sau Perieni.

Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social include 153 de creșe cu finanțare aprobată, dintre care 36 sunt proiecte contractate cu o valoare totală de 412 milioane de lei, iar restul sunt în diverse stadii de implementare.
De asemenea, Programul Național de Redresare și Reziliență finanțează construcția a încă 124 de creșe, care vor găzdui aproximativ 7.450 de copii.

Aceste proiecte sunt implementate în diverse localități din țară, iar unele dintre ele sunt deja finalizate, cum ar fi cea din Fălticeni. Toate noile creșe sunt proiectate conform standardelor moderne și oferă spații generoase pentru copii, inclusiv spații de joacă, dormitoare, săli de mese, cabinete medicale și spații administrative. De asemenea, ele sunt dotate cu tehnologii ecologice, cum ar fi panouri solare și fotovoltaice, pentru a asigura necesarul de energie și apă caldă din surse regenerabile.
Acest efort național de construire a unor creșe moderne și funcționale reprezintă un pas semnificativ pentru îmbunătățirea educației timpurii în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare