CONTRACT SEMNAT – Noul parc din cartierul Tudor din Târgu Mureș va costa 12 milioane de lei și va fi executat de firma familiei Plopeanu

1
901

NOUL PARC DIN TUDOR. La împlinirea a “doar” un an și 4 luni de la semnarea contractului de finanțare (28 ianuarie 2021), municipalitatea Târgu Mureș a semnat contractul de proiectare și execuție pentru construirea unui nou parc “cu spații de agrement, de sport și sănătate”.

 

Parcul, care va avea suprafața de 3,77 hectare, va fi amplasat în cel mai mare cartier al orașului (Tudor Vladimirescu), fiind mărginit de Universitatea Dimitrie Cantemir, strada Apicultorilor, Baza Jandarmeriei Mureș și Calea Sighișoarei, urmând să fie creat accesul auto, pietonal și cu bicicleta de pe toate străzile limitrofe – în galeria foto aveți mai multe imagini cu zona, așa cum arată astăzi.

 

Pentru o mai bună încadrare în spațiu: este exact zona în care în 2012, pe atunci primarul Dorin Florea recita că va construi un aqualand, bazin olimpic, bazin pentru copii, terenuri de sport sintetice cu tribună (de baschet și mini-fotbal), locuri de joacă pentru copii, skatepark, restaurante şi un amfiteatru cu peste 1.000 de locuri. Costa cam tot cât acest proiect, dar în euro, nu în lei (ca și acum).

 

Sigur, n-avea orașul niciun ban, dar el a zis că face. A plătit proiectul. Și proiectul a rămas în sertar, pentru că n-au găsit sursă de finanțare externă. Bine, dacă a zis că face și n-a făcut, în acest ultim mandat de primar al lui Florea a introdus un alt proiect, mult mai mic (cel care este subiectul acestei scrieri), dar măcar acesta a fost finanțat. Apoi nu s-a mai făcut nimic, până acum. Ce s-a făcut acum? S-a semnat contractul de execuție. Să vedem…

 

Ce prevede proiectul noului parc și cine va fi constructorul

 

Proiectul are o valoare totală de 14.533.962,80 milioane lei, din care 13.556.755,53 milioane lei este finanțare europeană nerambursabilă, restul banilor provenind din pușculița orașului.

Sereleul Construct Mapcom, firma controlată de Doru Alin Plopeanu (care o are ca asociat pe soția sa, Adina Gabriela Plopeanu, administrator al futuristului hotel Privo), va câștiga 12 milioane de lei (12.056.023 lei, sumă care cuprinde TVA) pentru construirea noului parc din cartierul Tudor din Târgu Mureș, care va fi localizat în apropierea noului mall (Shopping City Târgu Mureș).

 

Conform proiectului, parcul trebuia finalizat până la sfârșitul lunii noiembrie 2022, dar pentru că doar săptămâna trecută a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția acestuia, va fi finalizat la sfârșitul primăverii anului 2024 (contractul are durata de 3 ani).

 

În zona centrală a parcului va fi amenajată o platformă simplă de 163 mp (pe post de scenă), cu copertină retractabilă (pentru dirijarea sunetului la activitățile/evenimentele generatoare de zgomot), iar la subsolul acesteia vor fi grupuri sanitare. Spațiile verzi existente (și nefolosite în acest moment) vor fi reabilitate, fondul arboricol fiind refăcut prin înlocuirea arborilor îmbătrâniți cu specii autohtone.

 

Pe lângă spațiile verzi, parcul va avea alei pietonale (una dintre acestea, în lungime de 145 de metri, va fi suspendată). Se va face și un simulacru de pistă de alergare (va avea impresionanta lungime de 200 m) și un teren de joacă pentru copii (mic). De asemenea, se va monta mobilier (băncuțe, coșuri de gunoi și ce mai există în orice parc din lume). Costul, am precizat: 12 milioane de lei.

 

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ