CUM STĂM CU SĂRĂCIA – Află care este SINGURA localitate din județul Mureș fără niciun asistat social: 1% din totalul populației primește ajutor social

0
5724

AJUTOARE SOCIALE – JUD. MUREȘ. Precizare: scrierea utilizează date oficiale ale instituției abilitate ale statului, respectiv cel mai recent raport (cel aferent lunii aprilie 2021) al plăților efectuate prin Agenţia Județeană pentru Plăţi și Inspecţie Socială Mureș beneficiarilor de ajutoare sociale (venit minim garantat), precum și documente statistice ale Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

 

Paradox: singura localitate fără asistați social este și cea mai săracă din județ

 

În județul Mureș, în acest moment 1% din populație beneficiază de ajutoare sociale (procentul a fost calculat în baza celei mai recente statistici în privința numărului de locuitori în județ, cea din 1 iulie 2020, a Direcției de Statistică Mureș, conform căreia populația județului era formată din 589.072 de locuitori). O singură localitate din cele 102 UAT-uri din județul Mureș nu are niciun beneficiar de ajutoare sociale: comuna Cozma.

 

Comuna Cozma, singura din județ fără niciun asistat social, este situată în Colinele Mădăraşului, pe cursul Agrișului, la o distanţă de 20 km de municipiul Reghin şi la 55 km distanta de municipiul Târgu Mureş, și are în componență 5 sate (Cozma, Fânațele Socolului, Socolu de Câmpie, Valea Sasului și Valea Ungurului). Este cea mai puțin populată (sub 600 de locuitori, majoritatea acestora fiind români – 98,04%) și cea mai mică din județ (sub 3.000 hectare, sau sub 30 km²).

 

Este un paradox că în Cozma nu există niciun beneficiar de ajutor social, în contextul în care este nu doar cea mai mică și cea mai puțin populată din județ, ci și cea mai săracă: în vara anului 2009, administrația locală nu a avut 27.000 de lei să plătească pietruirea unui drum și nici bani pentru salariile angajaților și a anunțat riscul de a fi pus sub executare chiar sediul Primăriei. Administrația locală adună din taxe și impozite vreo 70.000 de lei, iar necesarul de funcționare e de 150.000 lei.

 

În cele 5 sate din comună, condusă de același primar de 13 ani, există vreo 370 de case, o singură grădiniță, o singură școală și un cămin de bătrâni (construit în locul fostei școli din satul Socolu de Câmpie, rămasă fără elevi), iar oamenii trăiesc din muncile agricole, pomicultură și creșterea animalelor. Comuna nu are apă curentă, dar are aproape toate drumurile asfaltate (pentru că n-au multe). De oferit unor potențiali investitori, administrația locală le poate oferi… teren agricol. Și totuși, în comună niciun localnic nu trăiește din ajutor social.

 

Unde sunt cei mai mulți, unde sunt cei mai puțini

 

În județul Mureș sunt în plată 5.919 de ajutoare sociale, cu 47 mai puține decât la finalul anului trecut (mai multe sunt doar în județele Dolj, Bacău, Buzău, Vaslui, Galați, Teleorman, Suceava și Iași). Iată top 10 localități din județ cu cei mai mulți beneficiari de ajutoare sociale (sunt singurele UAT-uri cu peste 100 de asistați sociali): Band (463 – cu 5 mai multe decât la finalul anului trecut, peste 7% din populația totală a comunei), Mica (299), Vânători (265), Bahnea (256), Petelea (187), Ceuașu de Câmpie (176), Târnăveni (166), Ogra (157), Reghin (142), Târgu Mureș (135), Ungheni (124).

 

Iată cum aratră top 10 localități din județul Mureș cu cei mai puțini beneficiari de ajutoare sociale (sunt singurele UAT-uri cu sub 10 beneficiari de ajutoare sociale): Cozma (0), Lunca Bradului (3), Cucerdea (4), Corunca și Suseni (6), Bereni (7), Măgherani și Neaua (8), Băla și Papiu-Ilarian (9).

 

Cât câștigă o persoană cu ajutor social

 

Media ajutorului social în județul Mureș a fost în noiembrie 2020 de 314,21 lei/lună/persoană, fiind achitat un total de 1.859.814 lei (cu 1.666 lei mai mult decât la finalul anului trecut, în condițiile în care numărul beneficiarilor a scăzut cu 47 de persoane). Cuantumul ajutorului social din județul Mureș a fost al 3-lea cel mai mare din țară (doar în Sălaj și Brașov beneficiarii primind un ajutor social mai mare) – cuantumul ajutorului social se stabilește în baza venitului net lunar și a proprietăților beneficiarului.

 

Precizare: în luna aprilie 2021, 127 de beneficiari ai ajutorului social din județul Mureș au fost suspendați de la plată (aceștia fie nu și-au făcut norma de muncă în folosul comunității – aceasta este, în medie, de 22 de ore pe lună și doar persoanele apte de muncă sunt obligate la aceasta -, fie s-au angajat, fie au decedat, fie nu au mai îndeplinit condițiile de acordare a venitului minim garantat).

 

* Foto: @ Țetcu Mircea Rareș

 

Cătălin VISCHI, Vali STOICAATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ