INTERCULTURAL PE BUNE – În județul Mureș au apărut manualele digitale de limba română pentru maghiari și de limba maghiară pentru români

ROMÂNĂ ȘI MAGHIARĂ, PENTRU OAMENI FAINI. Un proiect la care se lucrează de mai bine de 2 ani și-a găsit împlinirea finalizării: publicarea manualelor digitale de limba română pentru maghiari și de limba maghiară pentru români. Manualele au fost denumite „Limba maghiară pentru oameni faini” și „Limba română pentru oameni faini” și sunt realizate de 3g HUB pentru Reea și educatie.inmures.ro, în cadrul programului „Intercultural pe bune”.

 

Cele două manualele pot fi accesate gratuit pe site-ul educatie.inmures.ro. În total, fiecare manual va cuprinde câte 14 lecții și o anexă consistentă cu explicații gramaticale. La început vor fi disponibile primele 5 lecții și, apoi, se va publica săptămânal câte o lecție nouă.

 

Manualele se îndreaptă spre cei care își doresc să înceapă să învețe limba maghiară sau limba română. Sunt două ghiduri ilustrate care încearcă să atragă printr-o modalitate prietenoasă de a învăța. Sunt cărți dinamice, interactive, cu informații de bază, adaptate pentru experiențe din viața de zi cu zi.

 

Limba maghiară și limba română de bază se învață de-a lungul a 14 capitole, cărora li se adaugă câte o anexă de gramatică. Cuvintele prezentate de-a lungul capitolelor sunt însoțite de imagini și explicații necesare pentru învățarea limbii maghiare și limbii române. Pe lângă aceste explicații, cititorii vor găsi și trimiteri la anexe, unde regulile gramaticale sunt prezentate simplu și concis.

 

Toate cuvintele și expresiile sunt însoțite de înregistrări audio, astfel cei dornici să învețe limba maghiară sau limba română vor avea șansa de a însuși pronunția corectă a fiecărui cuvânt. Capitolele sunt structurate de la simplu la complex, de la cuvinte independente, la asociații lexicale, enunțuri și conversații. Din acest motiv, la finalul fiecărui capitol, cititorii vor găsi un dialog care funcționează ca o sinteză a celor învățate în paginile respective.

 

Realizatorii recomandă ca învățarea să se producă treptat, urmând fiecare capitol, existând o anumită logică a alegerilor făcute în ceea ce privește materialul lingvistic pentru a eficientiza achiziția limbii maghiare.

 

Autorii manualelor „Limba maghiară pentru oameni faini – ghid ilustrat” și „Román nyelv vagány embereknek – képes útmutató” (Limba română pentru oameni faini) sunt: Bogdan Rațiu, Sikó Olga-Anna, Szász Gyopár, Szakács Lehel și Valentin Covaciu. Ilustrațiile au fost realizate de Szilágyi Panna, lectura aparține actorilor Carmen Ghiurco, Ándi Gherghe, Benedek Botond, Becsey-Imreh Noémi și Erdős Orsolya, iar înregistrările audio au fost realizate de Republic Production.

 

msnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare