Controverse și critici privind OUG nr. 62/2024: sindicatele contestă constituționalitatea

CONTESTAȚIE. Blocul Naţional Sindical (BNS) a declanșat un amplu demers legal împotriva Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 62/2024, care privește măsurile pentru soluționarea proceselor referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Organizația sindicală a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la presupusele neconstituționalități ale acestei ordonanțe.

Critici fundamentate ale BNS
Într-un comunicat oficial, BNS a argumentat că OUG nr. 62/2024 subminează grav principiile constituționale și afectează grav sistemul judiciar din România. Principalele puncte de contestare ale sindicatului sunt următoarele:

1. Interferență nejustificată în justiție
Potrivit BNS, ordonanța de urgență arată o interferență nejustificată în atribuțiile puterii judecătorești. Aceasta instituie soluții derogatorii de la dreptul comun referitor la sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru pronunțarea unor hotărâri prealabile. Măsura presupune suspendarea automată a proceselor similare în așteptarea unei decizii prealabile, ceea ce, potrivit BNS, afectează grav independența judecătorilor și separația puterilor în stat.

2. Incertitudine juridică și aplicare arbitrară
BNS a criticat termenii vag definiți din ordonanță, care pot duce la aplicări arbitrare și haos juridic. Astfel de incertitudini afectează negativ accesul la o justiție rapidă, corectă și predictibilă pentru toți cetățenii.

3. Suspendarea proceselor și dreptul la un proces echitabil
Sindicatele susțin că suspendarea automată a proceselor tergiversează administrarea justiției și blochează accesul la soluții rapide și corecte pentru părțile implicate. Această măsură este considerată discriminatorie, favorizând angajații din sectorul public în detrimentul celor din sectorul privat, încălcând astfel principiul egalității în fața legii.

4. Retroactivitate abuzivă și atac asupra proprietății
BNS contestă și aplicarea retroactivă a dispozițiilor din ordonanță, ceea ce, în opinia lor, încalcă drepturile părților implicate în procese. De asemenea, suspendarea execuțiilor silite fără un termen clar ar putea constitui un atac asupra dreptului de proprietate.

5. Politizarea justiției și compromiterea imparțialității
Organizația sindicală a atras atenția și asupra riscului de politizare a sistemului judiciar prin intermediul acestei ordonanțe. Interferența politicului în actul de justiție este văzută ca o amenințare la adresa imparțialității și integrității sistemului judiciar din România.

Apelul BNS către actorii politici și societate
În contextul acestor critici fundamentate, BNS a făcut un apel către toți actorii politici să protejeze drepturile fundamentale ale cetățenilor și să asigure respectarea principiilor statului de drept. Sindicatele consideră că OUG nr. 62/2024 reprezintă un atac direct asupra principiilor fundamentale ale statului de drept și solicită intervenția pentru remedierea acestei situații.

Dezbaterile intense generate de adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 62/2024 reflectă o preocupare profundă pentru respectarea standardelor constituționale și a independenței sistemului judiciar în România. Evoluția acestui caz va fi crucială în determinarea modului în care statul român protejează și promovează valorile fundamentale ale unei societăți democratice și echitabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare