CORONAVIRUS – Două firme din Târgu Mureș au conceput un ventilator mecanic și vor să-l producă la 50% din prețul celui mai ieftin de pe piață
VENTILATOR MECANIC. Gaze Industriale Mureș și Try Innovation, două mici firme din Târgu Mureș, au finalizat prototipul celui mai căutat echipament medical al momentului, un ventilator mecanic non-invaziv destinat spitalelor din România aflate în linia de apărare în lupta cu noul coronavirus (Sars-COV-2).
Prototipul va fi testat marți, 1 aprilie 2020 (fără păcăleală, nu e momentul), împreună cu specialiști ai Spitalului Clinic Județean Mureș și ai Universității de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie din Târgu Mureș, după care firmele, împreună cu colaboratorii lor, sunt pregătite să înceapă procesul de fabricație.
„Cât de greu poate fi?”
„Simplificat, povestea-i așa: am pus pe picioare un proiect, respectiv un ventilator mecanic. Vă interesează subiectul?”, așa a început povestea asta adevărată, într-un moment în care omenirea întreagă se află într-o cursă nebună după ventilatoare mecanice.
“Mi-am pus o întrebare firească: cât de greu poate fi să produci un astfel de echipament? L-am sunat imediat pe Petru (n.red., inginerul Petru Cosma, administratorul Try Innovation SRL), cu care aveam deja o relație de colaborare. Am constituit imediat un grup de lucru și am identificat trei variante în care să îl construim. Am ales una dintre ele, am făcut primele teste, ne-am dat seama că nu funcționează și am reașezat proiectul pe un alt principiu de funcționare. L-am simplificat cât s-a putut și am ajuns în regim de maximă viteză la acest prototip care funcționează”, explică simplu Răzvan Popa, administratorul firmei Gaze Industriale Mureș SRL.
Ventilatorul conceput în Târgu Mureș este creat pentru a furniza asistenţă de ventilare non-invazivă pentru tratamentul pacienţilor adulţi care suferă de insuficienţă respiratorie. Tehnic, dispozitivul este pneumatic, comandat de un controller logic programabil și are un touch-panel color care asigură interfața cu utilizatorul. Funcționează în trei moduri: CPAP (presiunea este menținută constantă pe toată durata ciclului respirator), VSP (ventilație spontană cu suport de presiune – un mod strict asistat, în care efortul respirator al pacientului este trigger/declanșator pentru “inspir” și „expir”) și BiPAP (o combinație între cele două moduri anterioare).
Inginerul Petru Cosma (Try Innovation) vorbește cu modestie despre… noroc: “Am avut noroc să am inspirația de a identifica rapid o schemă funcțională și să găsesc componentele pe stoc, pentru că ne confruntăm cu o criză de aprovizionare în toate sectoarele economice. De asemenea, am avut noroc să găsesc pe cineva de specialitate la conducerea Spitalului Județean, respectiv pe directorul Claudiu Puiac. Practic, a fost o suită de întâmpări care ne-au netezit drumul spre rezultatul final”.
Popa și Cosma mai așteaptă testul de specialitate de marți, pentru care n-au emoții, ventilatorul fiind funcțional, iar apoi omologarea (acum aflată în portofoliul decizional al Ministerului Apărării Naționale și care va avea loc, probabil vineri), însă sunt optimiști pentru că au primit asigurări din partea primului ministru, Ludovic Orban, că statul îi va sprijini pe toți antreprenorii implicați în astfel de proiecte.
Deși ventilatorul mecanic non-invaziv proiectat în Târgu Mureș nu are încă un cost al produsului finit, Popa a precizat pentru msnews că dacă în acest moment cel mai ieftin produs similar pe piața mondială este de 15.000 de euro, ventilatorul mecanic produs de ei va avea un preț de 8.000-10.000 de euro. De asemenea, Popa a mai subliniat că deși în acest moment capacitatea lor de producție este de 20 de echipamente pe zi, dacă vor fi sprijiniți de stat ar putea crește substanțial capacitatea de producție zilnică.
Andrada VLAS