CORUPȚIE – DIICOT Tîrgu Mureș: 50 de medici și asistenți implicați în infracțiuni de abuz, fals, înșelăciune și constituire a unui grup infracţional organizat

DOSAR. Astăzi, 9 mai, procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciu Teritorial Tîrgu Mureş, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO) Tîrgu Mureş au  efectuat 68 de percheziţii domiciliare în toate judeţele României, inclusiv în municipiul Bucureşti într-o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi fraudă informatică. La sediul DIICOT Tîrgu Mureş sunt audiate circa 50 de persoane.

 

Scutece pentru adulți în loc de catere urinare

 

Conform DIICOT, începând din 2013, mai multe persoane din judeţul Mureş şi nu numai, având calitatea de cadre medicale (medici de familie, medici de specialitate, asistenţi medicali), au falsificat în mod repetat înscrisuri oficiale, respectiv bilete de trimitere, prescripţii medicale şi registre, prin care au atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului (diagnostice fictive, efectuarea de consultaţii, dispozitive medicale recomandate fictiv).

 

În concret, se recomanda a fi decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate dispozitive medicale identificate cu codul C05 – catetere urinare, dispozitive care nu erau necesare pacienţilor. Toate aceste fapte au fost comise în beneficiul a două societăţi comerciale ambele cu sediul în Tîrgu Mureş, care în mod scriptic asigurau livrarea acestor produse către pacienţi situaţi pe întreg teritoriul ţării, fiind încasată astfel contravaloarea acestora în mod injust.

 

Reprezentanţii societăţilor vizate în cauză, care s-au constituit într-un grup infracţional organizat, livrau pacienţilor în numele cărora decontau dispozitivele medicale doar scutece pentru adulţi, produse de care aceştia aveau cu adevărat nevoie, dar care nu erau decontate de către CNAS. Din verificările efectuate până în acest moment se estimează prejudiciu de circa 10 milioane de lei, dar acesta va putea fi stabilit cu exactitate ulterior în urma administrării mijloacelor de probă specifice în cauză.

 

La operațiunea de astăzi au participat poliţişti ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – IGPR şi al Serviciului Judeţean Anticorupţie Mureş, reprezentanți ai Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală – Direcţia Regională Sibiu, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş şi jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mureş. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale Tîrgu Mureş.

 

msnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare