Costul traiului decent s-a scumpit cu 40% în doar 3 ani: cât plăteşte lunar o familie cu doi copii pentru coşul de cumpărături

CREȘTERI. Trăim un paradox. Autoritățile iau măsuri pentru a reduce costurile facturilor și alimentelor, dar traiul de zi cu zi este tot mai scump. În ultimii trei ani, costul pentru coșul de consum necesar unui trai minim decent a crescut cu 40%. Majoritatea bugetului este alocată în continuare pentru mâncare și întreținerea locuinței.

Diferențele sunt dramatice. Bugetul alocat pentru mâncare, locuință, educație, sănătate și recreere este cu 40% mai mare față de 2021. Casa și alimentele rămân cele mai costisitoare.

Comparând cu acum 3 ani, costul produselor alimentare a crescut cu aproape 40%. În 2020, coșul cu alimente de bază pentru o familie formată din 2 adulți și 2 copii costa aproximativ 1.500 de lei. La finalul anului 2023, același coș a ajuns să coste peste 2.100 de lei.

Bărbat: “Acum 3-4 ani, cu 5 lei cumpăram o merdenea și o cafea. Acum mă costă 9 lei.”

Dragoș Frumosu, reprezentant al sindicatului din industria alimentară, explică că prețurile au crescut din cauza creșterii costurilor la energie electrică, gaze și combustibil după pandemie. Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază a avut efecte limitate, iar comercianții au compensat prin creșterea prețurilor la alte produse.

Bogdan Glăvan, profesor de economie, subliniază că principalul motiv al creșterii prețurilor este politica de scumpire a energiei. Plafonarea prețurilor la energie a avut un impact limitat, cu o reducere estimată de 11% pentru alimente și energie, necesare unui trai decent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare