Costurile pentru un trai decent în România au crescut semnificativ

STUDIU. Un studiu realizat de Fundația Friedrich Ebert România și Syndex România arată că costurile pentru un trai decent în România au crescut semnificativ. Valoarea coșului minim de consum pentru o familie formată din doi adulți și doi copii a ajuns la 9.978 de lei pe lună, raportat la luna septembrie 2023. Acesta este un avans de 15,2% față de septembrie 2022.

Studiul arată că pentru o familie formată din doi adulți și un copil, costul coșului minim este de 8.205 lei pe lună. Pentru o familie compusă din doi adulți fără copii, această valoare scade la 6.162 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură, coșul minim se ridică la 3.807 lei pe lună.

Creșterea semnificativă a valorii coșului minim este determinată de majorarea costurilor pentru toate categoriile, cu excepția cheltuielilor cu locuința, care includ apă, energie electrică, gaz și energie termică.

Iată câteva exemple ale creșterii costurilor:

– Cheltuielile cu alimentația: Acestea au crescut cu 10,1% în septembrie 2023 față de septembrie 2022, ajungând la 2.090 de lei pentru familia de referință.

– Îmbrăcămintea și încălțămintea: Costurile lunare au crescut cu 11,2%, atingând 949 de lei.

– Cheltuieli cu locuința: Acestea au crescut cu 27,4%, ajungând la 2.894 lei.

– Educație și cultură: Aceste cheltuieli au crescut cu 12,6%, ajungând la 722 de lei.

– Îngrijirea sănătății: Cheltuielile pentru îngrijirea sănătății au crescut cu 16,8%, ajungând la 154 de lei.

Această creștere semnificativă a costurilor pentru un trai decent poate pune presiune suplimentară asupra familiilor și a persoanelor cu venituri reduse. În condițiile inflației și ale creșterii prețurilor la alimente și energie, costul vieții poate deveni din ce în ce mai dificil de suportat pentru mulți români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare