COVID-19 – Ajutor de stat de cel mult 100.000 de euro/beneficiar pentru crescătorii de bovine, porci și păsări: cererile se pot depune la APIA Mureș

AJUTOR PENTRU ZOOTEHNIE. Începând de vineri, 4 septembrie 2020, APIA – Centrul Judeţean Mureş primeşte cereri de solicitare a ajutorului de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectoarele bovin / suin / avicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19. Cererile se depun până în 1 octombrie (adică 20 de zile lucrătoare începând cu 4 septembrie 2020) doar la sediul Centrului Județean Mureș, situat în Târgu Mureș, pe strada Insulei nr. 2.

 

În cazul fiecărui tip de ajutor de stat, valoarea totală ce poate fi acordată unui beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 100.000 euro, a anunțat directorul executiv APIA Mureș, Ovidiu Daniel Săvașcă.

 

Documentele (cererea de solicitare a ajutorului de stat şi documentele justificative) se pot transmite şi prin fax, poştă sau în format electronic prin e-mail, cu condiţia asumării prin semnătură pe fiecare pagină a documentului transmis. Formularele cererilor de solicitare a ajutoarelor de stat pot fi descărcate accesând următorul link: http://www.apia.org.ro/ro/ajutor-de-stat-covid-19.

 

Beneficiarii ajutorului de stat nu trebuie să se afle în dificultate, respectiv reorganizare, lichidare sau faliment, în baza evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului la data de 31.12.2019, iar în cazul persoanelor fizice nu trebuie să fie emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la data de 31.12.2019.

 

Iată aspectele cele mai importante referitoare la acordarea acestor ajutoare de stat:

 

A. Pentru sectorul creşterii bovinelor, cererile vizează obţinerea ajutorului de stat în valoare de 100 Euro/cap eligibil, fiind eligibili deţinătorii a minim 91 capete femele, bovine adulte, cu vârsta de minim 24 de luni la data de 01.07.2020, astfel cum sunt acestea identificate în registrul naţional al exploataţiilor (RNE), în exploataţii cu cod ANSVSA la aceeaşi dată.

 

B. Ajutorul de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin se acordă crescătorilor care deţin animale din această specie cu condiţia să fi desfăşurat activitate de îngrăşare şi/sau reproducţie a suinelor în semestrul I al anului 2020, cu excepţia celor care deţin exploataţii aflate în imposibilitate de populare din cauza măsurilor de restricţie sanitare veterinare generate de evoluţia pestei porcine africane. Ajutorul de stat se acordă pe capacitatea de producţie deţinută de beneficiar, echivalent UVM, funcţie de categoriile de suine, respectiv, suine la îngrăşat şi animale de reproducţie. Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, ratele de conversie fiind 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru animale de reproducţie (scroafe şi scrofiţe).

 

C. Ajutorul de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul avicol se poate acorda crescătorilor de păsări care au desfăsurat activitate de reproducţie şi/sau incubaţie şi/sau creştere a păsărilor pentru carne sau ouă, în semestrul I al anului 2020; Ajutorul de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul avicol se acordă pe capacitatea de producţie deţinută de beneficiar, echivalent UVM, în funcţie de speciile şi categoriile de păsări, respectiv, pui de carne, pui de curcă, găini ouătoare, găini rase grele şi pui eclozionaţi. Cuantumul ajutorului de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul avicol este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, ratele de conversie fiind 0,03 UVM pentru pui de carne, pui de curcă şi pui eclozionaţi, respectiv 0,014 UVM pentru găini ouătoare şi găini rase grele.

 

Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare