Creditarea pe piața valutară devine dominantă în România pentru prima dată în ultimul deceniu

FINAINCIAR. Fluxul de credite corporative noi denominate în euro a urcat în septembrie la 795 milioane de euro (3,9 miliarde de lei, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani), depășind pentru prima dată în ultimul deceniu fluxul de credite corporative noi denominate în monedă locală (lei), relatează Ziarul Financiar pe baza datelor de la banca națională BNR.

Un volum mai mare de împrumuturi corporative denominate în euro, de circa 863 mil. euro, a fost raportat anterior, în decembrie 2009.

În același timp, pentru prima dată în ultimul deceniu, volumul creditelor corporative noi în euro a depășit volumul lunar al creditelor corporative noi în RON, care a fost de 2,8 mld. lei în septembrie.

În 2022, ratele dobânzilor pentru moneda locală au sărit în condițiile unei inflații galopante, apropiindu-se de 16% în septembrie. În consecință, dobânzile ridicate au redus apetitul pentru creditele în RON și au favorizat împrumuturile în valută, unde dobânzile sunt mai mici.

Pentru creditele corporative noi în RON, rata medie a dobânzii a crescut în septembrie la peste 9,8% (de la sub 5% în 2021), triplu față de rata dobânzii la creditele corporative în euro, de 3,4%.

În primele 9 luni din 2022, companiile au luat împrumuturi noi în RON și euro de 53,4 mld. lei, cu 29% mai mult față de aceeași perioadă din 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare