Crenguța Leaua – Avocata mureșeană care a salvat Roșia Montană

VICTORIE. Avocata mureșeană Crenguța Leaua, o expertă în arbitraj internațional și profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul ASE București, a condus echipa de avocați care a obținut o victorie remarcabilă în procesul Roșia Montană, salvând România de la plata unor despăgubiri de 6,7 miliarde de dolari.

Avocata Crenguța Leaua a avut un rol esențial în câștigarea acestui dosar controversat, oferind României un impuls financiar semnificativ și consolidându-și reputația în domeniul arbitrajului internațional.
Împreună cu consorțiul de firme de avocatură LALIVE – Geneva și LDDP – Leaua Damcali Deaconu Păunescu, avocata a obținut un succes notabil în fața instanței de la Washington, ceea ce a dus la evitarea plății unei sume semnificative de către România în legătură cu exploatarea controversată a aurului din Munții Apuseni de către firma canadiană Gabriel Resources.

Cu o vastă experiență în arbitraje internaționale, Crenguța Leaua a contribuit la câștigarea a cinci procese de arbitraj pentru România, cu o valoare totală de peste 3 miliarde de dolari. Ca profesor universitar la ASE București și arbitru la diverse Curți de Arbitraj Internațional, Leaua continuă să aducă contribuții semnificative în educație și justiție.

Conturând o carieră impresionantă și gestionând dosare juridice complexe, avocata Crenguța Leaua se distinge nu doar prin expertiza sa, ci și prin angajamentul în proiecte cu impact major asupra României, consolidând astfel poziția țării în domeniul arbitrajului internațional și dreptului.

Un lucru mai puțin știut este faptul că avocata Crenguța Leaua este fiica distinsului dlui prof. dr. Vasile Boloș, fost rector al Universității “Petru Maior” din Târgu Mureș.
Prin victoria sa în dosarul Roșia Montană și prin alte contribuții majore în domeniul juridic, doamna avocată Crenguța Leaua aduce onoare orașului nostru și dovedește că originile pot fi o sursă puternică de inspirație și succes.

43 comments
 1. Va felicitam, Doamna Profesor, avocat! Ați făcut pentru România o reparație capitală a unor greșeli (delicat spus) făcute de unii din conducătorii noștri. Sper că odată Romania să aibă parte de oameni adevărați, de profesioniști, de iubitori de Tara! , așa cum sunteți Dumneavoastra. Domnul sa va ajute in tot ceea ce faceți pentru noi, românii!

 2. Felicitari Doamna! Un sincer BRAVO pentru succesele dvs! Ati devenit un adevarat erou national si propun sa fiti decorata de Presedintele Romanie!

 3. Felicitari! Acești oameni merita sa fie promovati ca modele pentru cei tineri.
  Izbanda dumneavoastră, mă îndreptățește, pe mine, și pe toți cei ce simt românește, să ne ridicăm ușor capetele din țărână, în speranța că, un viitor mai bun există și pentru români, și pentru țara noastră ROMÂNIA.

 4. Cred ca este cea mai mare realizare a României după epoca de aur!Respect și multe mulțumiri din partea mea si-a membrilor familiei mele!Mulțumim pt.devotament și patriotism!

 5. TOATA ADMIRATIA SI RESPECTUL PT DUMNEAVOASTRA….SI PENTRU TOT CEEACE FACETI PENTRU NOI ROMANII….ASTFEL…NOI NATIA ROMANA ….SCAPAM DE LA JUGUL..DATORIILOR CATR AMERICANI…ACUMULATE DIN CAUZA UNOR NENOROCITI….CA PONTA ,CIOLOS, NASTASE….SI MUUUUULTI ALTII CARE AU VINDUT SI AU CIOPIRTIT TARA NOASTRA IN BUCATI….MUUUUULT SUCCESS SI TOT BINELE DIN LUME DOAMNA…AVOCAT…SI LA MULTI ANI FERICITI SI BINECUVINTATI DE DUMNEZEU CU OCAZIA ZILEI DE 8 MARTIE…

 6. Multe succese in activitatea dvs si echipei pe care o coordonati.Mai sunt inca peofesionisti si in aceata tara binecuvantata de Dumnezeu.
  Felicitari !!!

 7. Târgu Mureș un egzemplu de educație, cultură, civilizație, asistență medicală excelentă, e normal sa producă personalități de elită. Sincere felicitări pentru Dna. Crenguta- românca patriota.

 8. Bravo Doamna avocat, bravo Domnule Boloș. Oameni adevărați. Tot respectul și onoarea!

 9. Asta dovedeşte că este o româncă veritabilă!
  Şi mai dovedeşte că românul este deştept, ambițios, apărător feroce şi devotat Țării sale!
  Felicitări Stimată Doamnă Codruța Leaua!
  Ne dorim cât mai mulți Români de Talia şi Vigoarea Dumneavoastră! Cinste şi respect!

 10. Și de ce a apărut pe Facebook că România trebuie să plătească Canadienilor acea suma exorbitantă,care este adevarul,cine minte???

 11. Mult respect, dna avocat. Oameni ca dumneavoastră ne dau speranță că și la noi va fi mai bine. În România, încă se mai nasc oameni adevărați!

 12. D-na avocat trebue cunoscuta de toti romanii pentru succesul remarcabil,alaturi de toata echipa.Felicitari ! Un presedinte acum 20 ani tinea prima pagina a ziarelor si ocupa ecranele tv pentru un succes poate mai putin important pentru tara!

 13. Felicitari !!!! Romania mai are o speranta . Exista si omani valorosi in acceasta tara care isi iubesc cu adevarat tara .De ce nu se fac emisiuni televizate cu astfel de oameni .Suntem satui de oameni ca Sosoaca, ,Simion etc,

 14. Mii de mulțumiri Dna Profesor, pentru efortul depus de către dumneavoastră și echipa dumneavoastră. Sunt extrem de mândră că faceți parte din elita românească. Cu asemenea valori la conducerea țări am putea și noi să progresăm nu să stăm pe loc de zeci de ani!! Vă felicit din tot sufletul pentru că existați și vă doresc să faceți în așa fel încât să mai ajutați această țară în astfel de situații și chiar și în conducerea ei .Mulțumim mult că existați oameni frumoși și minunații!!

 15. Mai mult decât cele mai alese și profunde sentimente de admirație și recunoștință, transmit distinsei doamne profesor, modestele mele felicitări din toată inima, împreună cu bucuria imensă de fi conaționalul domniei sale.
  Remarcabila dumneavoastră izbândă, mă îndreptățește, pe mine, și pe toți cei ce simt românește, să ne ridicăm ușor capetele din țărână, în speranța că, un viitor mai bun există și pentru români, și pentru frumoasa noastră ROMÂNIE.

 16. La mulți ani! Vă datorăm tot respectul, într-adevăr adevărat ROMÂN, vă iubim toți ramanii care sunt români adevărați ROMÂNI.

 17. O doamnă deșteaptă care își iubește țară și originile ! Un om cult provenind fintr o familie bună cu rădăcini bune ! Un om de valoare care a făcut tot ce ia stat în putință că România să nu fie bună de plată ,! Bravo doamnă și aveți respectul nostru al oamenilor care iubesc acest meleag ! De oameni că dumneavoastră are nevoie țară !

 18. Bravo lor! Acești oameni merita sa fie promovati ca modele pentru cei tineri, nu cei cu BAC-u luat (dacă l-au mai luat) după 30+, și care nu au realizat mai nimic în viata lor(cu excepția faptului ca au “greblat” doar pt ei)

 19. Bineînțeles comentariile lipsesc .Doamnă avocat nu este pila nimănui, este un om modest care este cunoscut doar de familie de prieteni de studenți.Orice mama s-ar mindri cu dansa. Felicitări doamnă!

 20. Felicitări! Mă înclin cu respect și admirație! Bunul Dumnezeu să-ți fie mereu aproape și bucuria în El să îți fie deplină! 🙏

 21. Sa inteleg ,ca are origini maghiare ?
  Este cetatean roman ,scolita in Romania in institutiile statului.Bravo este un exemplu pentru noi toti si personal ma mandresc cu ea si bravo parintilor si celor care i -au indrumat pasii pentru insusirea calitatilor profesionale .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare