CRESC PREȚURILE – Din 18 martie, Aquaserv crește prețul la apă-canal și menține „taxa pe apa de ploaie”: află falsa motivație a scumpirii și noile prețuri

APĂ MAI SCUMPĂ. Din 18 martie 2020, mureșenii deserviți de compania Aquaserv vor plăti cu 6,75% mai mult pentru serviciile de apă-canal. Respectiv, dacă acum persoanele fizice plătesc 3,82 lei/metru cub de apă potabilă (respectiv, 3,50 lei + TVA de 9%), din 18 martie se va plăti 4,10 lei/metru cub (respectiv, 3,76 lei + TVA de 9%). Practic, pentru consumul apei potabile se va plăti cu 7,33% mai mult.
În privința serviciului de canalizare, majorarea este de 6,17%. În acest moment se plătește 3,24 lei/mc de apă canalizată (respectiv, 2,97 lei + TVA de 9%), iar din 18 martie se va plăti 3,44 lei/mc de apă canalizată (respectiv, 3,16 lei+ TVA de 9%). În total, mureșenii vor plăti 7,54 lei/metru cub apă-canal, față de 7,05 lei cât plătesc acum. Adică o majorare de preț de 6,75%.
Pentru a avea o imagine completă pentru cât veți plăti la Aquaserv pentru furnizarea și apoi tratarea unui metru cub de apă, la această sumă aparent finală, de 7,54 lei/mc, trebuie să adăugați notoria “taxă pe apa de ploaie” (taxa pe canalizarea apei pluviale), care rămâne la suma actuală, de 0,90 lei/mc (respectiv, 0,83 lei + TVA de 9%), taxă practicată/inclusă în factură de Aquaserv, deși în mai multe județe din țară companiile le-au anulat, respectiv oamenii nu mai plătesc taxa pe apa de ploaie.
Falsul argument al scumpirii
În contextul în care scumpirea serviciilor de apă-canal de compania mureșeană Aquaserv este deja decisă oficial, noile tarfie și data de la care intră în vigoare fiind aprobate din 16 ianuarie 2020 de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), iar compania Aquaserv a anticipat public că noile prețuri vor fi aprobate și de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Invest Mureș, motivația scumpirii nu prea mai contează pentru cetățean.
Totuși, pentru statisticieni, contabili și alți interesați, iată argumentul: o inflație de 11,5% de la ultima majorare de preț (care a avut loc în anul 2016). În contextul respectivei inflații, Aquaserv n-ar mai avea chipurile bani pentru rambursarea împrumutului bancar luat pentru dezvoltarea/modernizarea rețelei din județul Mureș, precum și pentru menținerea în bună funcționare a noilor investiții.
Numai că, exact cu două săptămâni după anunțul privind majorarea tarifelor la apă și canalizare, Aquaserv se autolăuda că “se situează între cei mai puternici operatori de apă potabilă şi canalizare din ţară, la mai mulţi indicatori care măsoară performanţele economico-financiare”. Păi, cum? Ori sunt extrem de eficienți economico-financiari, ori sunt săraci lipiți?
Sigur, este un argument fals, pentru că inflație n-a fost numai în Mureș, iar restul companiilor nu au solicitat majorări de tarife – mai mult, compania Aquatim, care activează în județul Timiș, a anunțat încă din ianuarie că nici în 2020 nu cresc tarifele, deși au în derulare proiecte de modernizare/dezvoltare în valoare de 180 de milioane de euro (însă, spre deosebire de Aquaserv, timișenii au câștigat finanțări nerambursabile din fondurile UE).
Tarifele Aquaserv în clasamentul național
Pentru respectarea completă a situației de fapt, câteva precizări în privința locului pe care se situează mureșeanul în raport de prețul plătit pe metru cub de apă și canalizare.
Însă, înainte de poziția în clasamentul național, o mențiune importantă: un clasament în acest sens nu este un criteriu de comparație fair play, din cauza diferențelor mari dintre județe pentru producerea unui metru cub de apă potabilă (cauzat de criterii geografice, economice şi tehnologice: topografia terenului – pentru unele judeţe consumul de energie pentru pomparea apei este mai mare, din cauza diferenţelor de nivel; distanţa faţă de sursa de apă, edificatoare pentru consumul de energie electrică; aria de operare – reţelele întinse de distributie a apei au costuri mai mari de întreţinere; volumul de apă consumat – vânzarea unor volume mai mari permite practicarea unor tarife mai mici, prin amortizarea unor cheltuieli fixe; tehnologii etc.).
În plus, rețineți că în clasamentul național nu figurează tariful pe apa de ploaie, pe care doar unele județe îl mai păstrează. Dacă acest tarif s-ar cumula la tariful total, clasamentul ar fi diferit. Cu toate acestea: în acest moment (fără a include taxa pe apa de ploaie), prețurile practicate de Aquaserv la apă-canal sunt pe locul 37 din 45. Adică sunt doar 8 județe unde se plătește mai puțin (Prahova, Gorj, București, Bihor, Sibiu, Mehedinți, Ilfov, Olt).
După majorarea tarifelor, prețurile practicate de Aquaserv sunt pe locul 30 din 45, adică vor fi 14 județe unde se plătește mai puțin pentru serviciul de apă-canal (Prahova, Gorj, București, Bihor, Sibiu, Mehedinți, Ilfov, Olt, Iași, Harghita, Sibiu zona Mediaș – în Sibiu sunt doi furnizori de servicii de apă-canal -, Covasna, Brașov, Satu Mare, Cluj).
Totuși, Aquaserv recită poezia patriotică conform căreia chiar și după majorarea tarifelor (din 18 martie 2020) „va continua să aibă unul dintre cele mai mici tarife din ţară”.
Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN
1 comment
“….sunt pe locul 37 din 45. Adică sunt doar 8 județe unde se plătește mai puțin” nu cumva ati vrut sa spuneti ca sunt 8 judete unde se plateste mai mult ca la noi ? Inteleg ca acesta este faptul subliniat.