Creștere semnificativă a beneficiilor pentru șomeri și absolvenți – indicatorii sociali de referință au fost majorați

INDEMNIZAȚII. În fiecare an, începând cu data de 1 martie, baza de calcul a indemnizației de șomaj și a altor măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă este ajustată în funcție de rata inflației din anul anterior. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, rata inflației pentru anul 2023 a fost înregistrată la peste 10%. Această creștere semnificativă a inflației a determinat o majorare a Indicatorului Social de Referință cu 62 de lei, impactând beneficiile pentru șomeri și absolvenți.

În județul Mureș, situația șomerilor este una complexă, iar directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), Gheorghe Ștef, a subliniat că din cei peste 7.000 de șomeri înregistrați, mai puțin de 20% se încadrează în prevederile care le permit să primească indemnizație de șomaj. Cu toate acestea, creșterea Indicatorului Social de Referință a adus o majorare a indemnizației de șomaj pentru cei care beneficiază de acest sprijin. În prezent, peste 1.300 de șomeri primesc indemnizație în județul Mureș, iar creșterea acesteia reflectă eforturile de a oferi un suport adecvat celor afectați de lipsa locurilor de muncă.

De asemenea, majorările nu se limitează doar la beneficiile pentru șomeri, ci și la indemnizațiile acordate absolvenților instituțiilor de învățământ și școlilor speciale pentru persoane cu handicap. Astfel, indemnizația de șomaj acordată acestora a crescut de la 300 la 330 de lei lunar. Totodată, prima de inserție în câmpul muncii, acordată absolvenților, a cunoscut o creștere semnificativă, ajungând la aproximativ 2.000 de lei.

Aceste ajustări sunt menite să reflecte corect inflația și să asigure că beneficiile sociale rămân relevante și eficiente în sprijinirea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă sau a celor care intră pe piața muncii pentru prima dată. În plus, subvențiile acordate angajatorilor care încadrează tineri cu risc de marginalizare sau elevi și studenți pe perioada vacanțelor au crescut proporțional cu inflația, consolidând eforturile de integrare a acestor categorii vulnerabile în câmpul muncii.

Majorările semnificative ale Indicatorilor Sociali de Referință reflectă angajamentul autorităților de a susține și stimula ocuparea forței de muncă, asigurând că beneficiile sociale sunt adecvate nevoilor actuale și contribuind la creșterea incluziunii sociale și economice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare