CREȘTERE SEMNIFICATIVĂ – S-a majorat cu peste 25% tariful de depozitare a deșeurilor la Sânpaul

IMPACT. Operatorii de salubritate vor plăti mai mult cu 25,10% pentru depozitarea deșeurilor la depozitul de la Sânpaul, decizia fiind luată miercuri, 9 februarie 2022, de administrația județului Mureș. Dacă până acum operatorii de salubritate plăteau la depozitarea deșeurilor la Sânpaul 105,49 lei/tonă, de acum încolo vor plăti 131,97 lei/tonă.

 

Majorarea de preț se va răsfrânge direct sau indirect asupra beneficiarilor (cetățenii județului), fie prin majorarea directă a taxei de salubritate, fie indirect, prin includerea acestei majorări în bugetele locale ale UAT-urilor (operatorii de salubritate având dreptul, conform contractelor, să solicite majorarea taxei, datele financiare care au stat la baza calculului taxei modificându-se semnificativ).

 

De ce s-a majorat tariful de depozitare la Sânpaul

 

Datele Iridex indică faptul că de la an la an cantitatea de deșeuri depozitată la Sânpaul crește exponențial. În 2020, la depozitul de la Sânpaul a fost depozitată o cantitate totală de 166.073 tone de deșeuri, iar în 2021 cantitatea a crescut la 175.035,57 tone de deșeuri.

Operatorul Iridex Group Import Export SRL București, care administrează depozitul de la Sânpaul, și-a argumentat cererea modifăcirii tarifului prin creșterea prețurilor la energia electrică, combustibil și consumabile, precum și prin majorarea salariului minim (impusă de stat), majorarea redevenței pe care trebuie să o plătească administrației județene din Mureș (aceasta fiind actualizată cu indicele prețurilor de consum) și prin faptul că trebuie să închirieze o nouă stație de tratare a levigatului (pentru că gunoiul depus, fiind nesortat, ca-n orice țară din Lumea a III-a, produce mai mult levigat decât se prevedea inițial în contract – practic, dublu – și în acest moment stația de epurare existentă nu mai face față, în celula de depozitare acumulându-se circa 50.000 mc de levigat, fapt care generează “riscul major de deversare a levigatului peste digul perimetral al celulei din zona de vest”, conform operatorului Iridex).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare