Creșterea despăgubirilor pentru pagubele provocate de furtuni: un semnal de alarmă pentru asigurarea locuințelor

ASIGURĂRI. Anul trecut, companiile membre ale Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) au achitat despăgubiri în valoare de peste 25,5 milioane de lei pentru pagubele provocate locuințelor de furtuni, conform unui comunicat al organizației. Aceasta reprezintă o dublare a valorii față de 2022, reflectând o creștere alarmantă a frecvenței și severității fenomenelor meteorologice extreme.

Creșterea numărului de dosare de daună
În 2023, proprietarii locuințelor asigurate au depus 4.614 dosare de daună, o creștere de peste 30% comparativ cu 2022 și de 61% față de 2021. Această tendință ascendentă subliniază importanța asigurărilor de locuință într-un context climatic tot mai imprevizibil și periculos.

Evoluția despăgubirilor pe ultimul deceniu
Raportat la ultimii 10 ani (2014-2023), despăgubirile achitate în baza asigurărilor facultative de locuințe pentru prejudiciile cauzate de furtuni au totalizat 102 milioane lei. Aceste sume au acoperit peste 30.340 de daune, evidențiind importanța și relevanța asigurărilor de locuință în protejarea proprietarilor împotriva fenomenelor naturale extreme.

Declarații oficiale
“Schimbările bruște ale vremii ne afectează pe toți. Trăim vremuri în care locuințele noastre sunt din ce în ce mai expuse unor fenomene naturale extreme, iar severitatea acestora și pagubele produse cresc într-un mod alarmant. Important este să ne informăm de la specialiști și să ne protejăm locuința printr-o poliță de asigurare”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR.

Alina Bărbulescu, specialist în asigurări bunuri și proprietăți în cadrul UNSAR, a adăugat: “Din fericire, există soluții în baza cărora putem primi sprijinul financiar necesar pentru a traversa asemenea perioade mult mai ușor. Trebuie doar să ne informăm și să ne luăm măsuri de protecție, una dintre acestea fiind și aceea de a ne asigura locuința – pentru a fi #sigurACASĂ”.

Beneficiile asigurărilor facultative de locuințe
Asigurările facultative de locuință oferă o gamă largă de acoperiri, de la fenomene naturale precum furtuni, cutremure și alunecări de teren, până la incendii, explozii, inundații produse de avarii ale instalațiilor și defecțiuni ale centralei termice. De asemenea, aceste polițe pot fi personalizate pentru a include clauze speciale, adaptate nevoilor individuale ale clienților, acoperind prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau intervențiile de urgență pentru diverse avarii.

UNSAR: rol și obiective
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), înființată în 1994, reprezintă 21 de companii de profil care dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. UNSAR se angajează să apere și să reprezinte interesele asigurătorilor și reasigurătorilor din România, să participe la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor și să promoveze activitatea de asigurări în România.

Creșterea semnificativă a despăgubirilor achitate pentru pagubele provocate de furtuni reflectă un mediu climatic în schimbare și subliniază necesitatea asigurărilor de locuință. Într-o lume tot mai vulnerabilă la fenomenele naturale extreme, informarea și protecția prin asigurări devin esențiale pentru siguranța și securitatea locuințelor noastre.

Pentru mai multe informații despre asigurările de locuință și activitățile UNSAR, vizitați site-ul oficial UNSAR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare