Creșterea pensiei medii și scăderea numărului de pensionari în România: analiză a trimestrului IV din 2023

PENSII. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), valoarea pensiei medii în România a crescut cu 13,9% în trimestrul IV din 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Aceste date relevă o creștere semnificativă a pensiilor, însoțită de o ușoară scădere a numărului mediu de pensionari, dar și de o creștere a pensionarilor din categoria asigurărilor sociale de stat.

Detalii statistice despre pensii
Creșterea valorii pensiei:
Pensia medie de asigurări sociale de stat a înregistrat o majorare de 13% de la un an la altul. Această creștere indică o îmbunătățire a veniturilor pentru pensionarii români, contribuind la o mai bună calitate a vieții pentru această categorie de populație.

Scăderea numărului de pensionari:
Numărul mediu de pensionari a scăzut cu 11.000 de persoane față de aceeași perioadă a anului precedent. Totuși, în trimestrul IV din 2023, numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a crescut cu 2.000 de persoane, semnalând o tendință de stabilizare în această categorie.

Raportul între pensionari și salariați:
Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 8 la 10, cu variații semnificative la nivel teritorial. De exemplu, în București și județul Ilfov, raportul este de 4 la 10, în timp ce în județele Teleorman și Vaslui, acesta ajunge la 15 la 10 și, respectiv, 14 la 10.

Distribuția pensionarilor după tipul de pensii
Ponderi diverse:
Pensionarii pentru limită de vârstă au fost preponderenți (80,1%) în categoria pensionarilor de asigurări sociale, urmați de cei cu pensii de urmaș (9,7%) și de pensionarii cu pensii de invaliditate (8,1%). Cele mai mici ponderi au fost înregistrate de pensionarii cu pensii anticipate parțial (2%) și cei cu pensii anticipate (0,1%).

Discrepanțe teritoriale
Discrepanțe semnificative:
Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat considerabil în funcție de județ, cu diferențe semnificative între valorile minime și maxime. Cele mai mici valori ale pensiei medii lunare s-au înregistrat în județele Botoșani (1.588 lei) și Vrancea (1.601 lei), în timp ce cele mai mari s-au observat în județul Hunedoara (2.669 lei) și în București (2.549 lei).

Beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Beneficiari importanți:
În trimestrul IV din 2023, numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate (în prezent indemnizație socială) a fost de 1.147 milioane de persoane. Dintre aceștia, 1.038 milioane de persoane provin din sistemul asigurărilor sociale de stat (22,5% din totalul pensionarilor din această categorie), 103.700 de persoane din fostul sistem pentru agricultori (65% din totalul acestora) și 5.200 de persoane din sistemul militar (2,5% din totalul acestei categorii).

Datele INS arată o creștere semnificativă a pensiilor medii și o stabilizare a numărului de pensionari, în ciuda unei scăderi ușoare a numărului total de pensionari. Discrepanțele teritoriale subliniază nevoia de politici regionale adaptate pentru a asigura un standard de viață echitabil pentru toți pensionarii. Creșterea pensiilor și stabilitatea sistemului de asigurări sociale sunt esențiale pentru bunăstarea pensionarilor din România și pentru sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare