Creșterea producției de biciclete în UE: România se situează pe locul doi în topul producătorilor

BICICLETE. Uniunea Europeană a produs anul trecut aproximativ 13,5 milioane de biciclete, marcând o creștere de 11% față de 2020, conform datelor publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Printre principalii producători se numără Portugalia, România, Italia, Germania și Polonia, ceea ce subliniază importanța industriei bicicletelor în aceste țări și contribuția lor semnificativă la piața europeană.

Producția de biciclete în UE
Portugalia a fost liderul producției, cu 2,9 milioane de biciclete fabricate, urmată de România, cu 2,5 milioane. Italia a produs 1,9 milioane de biciclete, Germania 1,4 milioane, iar Polonia 1,2 milioane. Această creștere în producție reflectă un interes sporit pentru ciclism în Europa, fie ca activitate recreativă, fie ca mijloc de transport ecologic.

Beneficiile ciclismului
Ciclismul nu este doar o activitate benefică pentru sănătate și bunăstare personală, ci și o soluție economică și ecologică. Folosirea bicicletelor poate reduce semnificativ utilizarea mașinilor private, contribuind astfel la diminuarea poluării aerului și la descongestionarea traficului urban.

Comerțul cu biciclete în UE
În 2021, UE a exportat biciclete în valoare de 921 milioane de euro către țările din afara blocului comunitar și a importat biciclete în valoare de 1,896 miliarde de euro. Din totalul bicicletelor exportate, 1.487.700 au fost biciclete neelectrice, în valoare de 433 milioane de euro, iar importurile de biciclete neelectrice au atins 5.743.700 unități, în valoare de 1,046 miliarde de euro. Comparativ cu 2020, exporturile de biciclete neelectrice au crescut cu 16%, iar importurile cu 17%.

În același an, exporturile de biciclete electrice au fost de 315.800 unități, în valoare de 488 milioane de euro, în timp ce importurile au totalizat 1.148.600 biciclete electrice, în valoare de 849 milioane de euro. Creșterea exporturilor de biciclete electrice a fost de 15%, iar importurile au urcat cu 37%.

Destinațiile exporturilor și proveniența importurilor
În 2021, Marea Britanie a fost principala destinație pentru exporturile UE de biciclete neelectrice, reprezentând 30% din total, urmată de Elveția (21%), Statele Unite (6%), Norvegia și Australia (ambele cu 5%).

Pentru bicicletele electrice, Marea Britanie și Elveția au fost de asemenea principalele destinații, cu 38% și, respectiv, 27%, urmate de Norvegia (13%) și Statele Unite (8%).

În ceea ce privește importurile de biciclete neelectrice, principalele surse au fost Cambodgia (27%), Taiwan (26%), China (10%), Bangladesh (8%) și Turcia (5%). Importurile de biciclete electrice au provenit în special din Taiwan (57%), Elveția (13%), Vietnam (11%), China (7%) și Turcia (6%).

Producția și comerțul cu biciclete în UE reflectă o tendință crescândă spre mobilitate durabilă și sănătoasă. Cu România și Portugalia în fruntea producției europene, industria bicicletelor continuă să se dezvolte și să contribuie semnificativ la economiile locale și la eforturile globale de reducere a poluării și promovare a unui stil de viață activ. Această creștere în producție și comerț subliniază importanța strategică a industriei bicicletelor pentru viitorul mobilității în Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare