Creșterea reciclării hârtiei și cartonului în Europa: oportunități și provocări pentru România

RECICLARE. Creșterea ratelor de reciclare a hârtiei și cartonului în Europa ar putea contribui anual cu materiale în valoare de 1 miliard de Euro în fluxurile de reciclare până în 2030. În cazul în care rata de reciclare a ambalajelor din hârtie și carton din Europa ar înregistra o creștere de doar 9%, încă 5 milioane de tone de material ar putea fi integrate anual în fluxurile de reciclare, aducând o valoare adăugată de până la 1 miliard de Euro.

Aceste concluzii sunt prezentate în cel mai recent studiu realizat de DS Smith, un lider în producția de ambalaje sustenabile. Deși ratele de reciclare a hârtiei și a cartonului au scăzut în ultimii cinci ani, ajungând la o medie de 81% în Europa în 2022, raportul DS Smith propune acțiuni concrete pentru a stimula o creștere la 90%, facilitând astfel economia circulară în jurul celui mai reciclat material din Europa.

Acest plan de acțiune vine într-un context în care creșterea comerțului electronic generează un consum mai ridicat de ambalaje, estimările actuale indicând că țările UE vor produce 39 de milioane de tone de ambalaje din hârtie și carton în fiecare an până în 2030.

În România, peste 90% dintre respondenți exprimă dorința de a recicla mai multe ambalaje de hârtie și carton din gospodărie, însă doar 70% consideră că au la dispoziție resursele necesare pentru a recicla într-o măsură cât mai mare. Totuși, peste 78% dintre aceștia afirmă că s-au înregistrat progrese semnificative, facilitând astfel procesul de reciclare a hârtiei și cartonului față de acum 5 ani.

Analizând diferențele dintre generații, puțin peste 52% dintre românii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani reciclează cea mai mare parte a hârtiei și cartonului pe care îl utilizează, în timp ce 70,3% dintre respondenții cu vârste de peste 65 de ani afirmă că adoptă aceeași practică.

România se situează pe locul zece în Europa în ceea ce privește producția de deșeuri de hârtie și carton, însă ocupă poziția a 29-a din 30 de națiuni europene în ceea ce privește reciclarea. În 2020, 63% din hârtie și carton au fost reciclate în România, în comparație cu o medie europeană de 82%. DS Smith estimează că acest procent ar putea scădea la 43% până în 2030.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare