Creșteri salariale pentru bugetari: Guvernul României planifică majorări în 2024

SUBVENȚII. Guvernul României intenționează să acorde creșteri salariale de 10% pentru mai mulți bugetari, raportate la nivelul lunii decembrie 2023. Aceste majorări vor fi implementate în două tranșe, în lunile iunie și septembrie 2024. Proiectul de ordonanță de urgență a fost pus în consultare publică de Ministerul Muncii, marți seara, invocând diferențele salariale între funcțiile din administrația publică centrală și structurile subordonate din teritoriu.

Detalii despre creșteri și beneficiari
Conform declarațiilor premierului Marcel Ciolacu, publicate de Agerpres, creșterile salariale vor viza angajații din mai multe familii ocupaționale de funcții bugetare, așa cum sunt specificate în Legea 153/2017 privind salarizarea personalului bugetar. Acestea includ:

Cultură: Angajații din instituții de spectacole sau concerte naționale, biblioteci și muzee publice, presă, edituri, case de cultură și alte instituții publice de cultură.
Diplomație: Membrii Corpului diplomatic și consular al României și personalul din administrația centrală a Ministerului Afacerilor Externe.
Registrul Comerțului: Personalul cu funcții de conducere și de execuție din cadrul Oficiului Național al Registrului Comerțului și al oficiilor registrului comerțului de pe lângă tribunale.
Administrație: Secretari generali, consilieri parlamentari, inspectori vamali, directori generali, manageri publici și funcționari publici din unități administrativ-teritoriale cu până la 20.000 de locuitori.

Modalitatea de Implementare a Creșterilor

Nivelul salariului de bază se va majora cu 10% față de nivelul din decembrie 2023, în două etape:

Iunie 2024: Creștere de 5%.
Septembrie 2024: Creștere suplimentară de 5%.

Impactul Bugetar și Surse de Finanțare
Impactul bugetar al acestor creșteri salariale este estimat la peste 1,12 miliarde de lei. Conform notei de fundamentare, creșterea cheltuielilor bugetare va fi acoperită prin reorganizare instituțională, creșterea gradului de ocupare a forței de muncă, creșterea colectării impozitelor și reducerea unor cheltuieli cu bunurile și serviciile.

Alte măsuri incluse în proiect

Proiectul de ordonanță mai prevede:

Decontarea ochelarilor: Angajatorii vor putea deconta lucrătorilor achiziția de dispozitive de corecție speciale, în limita a 500 lei/persoană, pentru cei care folosesc în mod obișnuit echipamente cu ecran de vizualizare.
Comisia Centrală pentru Drepturi Salariale: Se va institui o comisie centrală pentru soluționarea aspectelor tehnice și corecta aplicare a drepturilor salariale.

Creșterile salariale propuse de Guvernul României pentru 2024 reprezintă un pas semnificativ pentru reducerea disparităților salariale din sectorul public. Implementarea acestor majorări, împreună cu măsurile complementare prevăzute în proiectul de ordonanță, are scopul de a îmbunătăți condițiile de muncă și motivația angajaților din diverse domenii bugetare, contribuind astfel la eficientizarea administrației publice și a serviciilor oferite cetățenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare