CU GUNOIUL LA TRIBUNAL – Primăria Târgu Mureș a dat în judecată, pentru a 13-a oară!, operatorul de salubritate Sylevy Salubriserv

0
493

CONTRACT ÎNCHEIAT CU CONFLICT. Marți (ziua cu 3 ceasuri rele), 11 mai 2021, Primăria Târgu Mureș, controlată de primarul Soós Zoltán, a înregistrat chemarea în judecată a operatorului de salubritate Sylevy Salubriserv, controlat de frații frații Ilyés din Ceuașu de Câmpie (Ilyés Dionisie și Ilyés-Toth Alexandru – prin fiul său, Ilyés-Toth Botond Lehel). Procesul se va judeca în Secția Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Mureș și are ca obiect acțiunea în constatare.

 

Pentru nespecialiști, explicații: acţiunea în constatare este acea acţiune în justiţie prin care reclamantul (în cazul de față Primăria Târgu Mureș) solicită instanţei doar să constate existenţa/inexistența unui drept subiectiv al său faţă de pârât (în cazul de față, firma Sylevy Salubriserv), în contextul în care nu are la dispoziţie (prin legislație) un alt mijloc procedural pentru realizarea dreptului respectiv.

 

Soluţia acțiunii în constatare a fost introdusă în dreptul civil pe principiul imprescriptibilității dreptului la acţiune în instanța de judecată (adică atunci când legea nu prevede că reclamantul/petentul are la îndemână un tip de acţiune în instanța de judecată pentru recunoașterea unui drept, trebuie să i se ofere această posibilitate oricând, fără să intervină prescripția judecării dreptului/faptei/etc.).

 

Vă reamintim că operatorul de salubritate Sylevy Salubriserv, al cărui contract de operare a fost reziliat unilateral de Primăria Târgu Mureș la scurt timp de la preluarea mandatului de primar de Soós, a cerut, prin executor judecătoresc, de cel puțin 12 ori (!), executarea silită a administrației locale pentru sumele de bani neîncasate și pe care pretinde că i se cuvin conform contractului reziliat, însă Primăria a contraatact juridic, deschizând alte 12 acțiuni în instanță prin care a contestat executările (aceaste acțiuni sunt pe rolul Judecătoriei Târgu Mureș și cele mai multe urmează să fie judecate, două dintre acestea fiind soluționate prin respingere a cererii municipalității, fiind rămase fără obiect).

 

În acest moment, operatorul de salubritate în municipiul reședință de județ este tot Sylevy Salubriserv, municipalitatea primind girul Consiliului Local să găsească, prin negocieri, un nou operator, până la finalizarea procedurii de licitație deschise în 22 aprilie 2021 (perioada de ofertare expiră în 25 mai 2021). Surse msnews au precizat că în acest moment se negociază cu mai multe firme (inclusiv cu Sylevy Salubriserv!), unele fiind din operatori în județe limitrofe județului Mureș.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ