Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș
Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș

CULISE – În octombrie, primarul Dorin Florea cere o nouă rectificare de buget: sub 19% din buget alocat dezvoltării orașului, află cum e în alte părți

Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș

TÂRGU MUREȘ. Abia miluit la început de septembrie cu o rectificare de buget din partea unui for deliberativ care acum îi este ostil, primarul Dorin Florea încearcă luna viitoare o nouă rectificare de buget, pentru a se apropia financiar de planul său.

 

Strategia lui Florea, un eșec logic

 

Pentru rectificarea bugetului local al municipiul Târgu Mureş din luna octombrie 2019, Florea a construit modificările după următoarea strategie (msnews deține documente oficiale în acest sens): bugetul de peste 411 milioane de lei (exact: 411.176.056 de lei) ar urma să fie împărțit în aproape 334 de milioane alocați secțiunii Funcționare (exact: 333.904.248 lei) și 77 de milioane de lei alocați secțiunii Dezvoltare (exact: 77.271.808 lei).

 

O explicație care îi poate edifica și pe cei mai puțin specialiști: Florea vrea să aloce 81,21% din banii orașului pentru funcționare. Ce înseamnă/cuprinde funcționarea unei administrații publice locale? În principal, cheltuielile de funcționare (salarii, consumuri, servicii etc.) ale Primăriei, instituțiilor din subordinea administrativă (şcoli, unități de sănătate, sport), plata serviciilor publice (iluminat public, salubrizare, spaţii verzi) şi cheltuielile sociale obligatorii (cu persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora).

 

Ce mai rămâne din bani (18,79%), să fie alocați secțiunii Dezvoltare  (adică lucrări, investiții etc.). De ce este această strategie una complet greșită, aproape comunistă? Vă ofer pentru comparație doar două exemple…

 

Doar două exemple…

 

Bugetul pe 2019 al municipiului Cluj-Napoca este construit în felul următor: 58% pentru funcționare și 42% pentru dezvoltare. Nici nu mai contează că acolo bugetul e enorm față de la municipalității controlate de Florea, adică de peste 4 ori mai mare 1.547.035.246 lei vs. 411.176.056 de lei.

 

Contează strategia creării unui buget, asta pentru cei care mai au dileme retorice de tipul: de ce alte orașe se dezvoltă într-un ritm susținut, iar Târgu Mureș bate pasul pe loc. Rețineți că în Cluj-Napoca se alocă pentru dezvoltarea orașului (137 de milioane de euro în acest an), anual, 42% din toți banii care intră în bugetul urbei, iar în Târgu Mureș se alocă în același scop… 18%.

 

Să aruncăm o privire și spre Oradea, alt municipiu din Transilvania care a explodat în dezvoltare în ultimul timp. Ghiciți ce?, bugetul de dezvoltare al municipiului Oradea este în acest an similar cu procentul din Cluj-Napoca. Respectiv, în bugetul pe 2019, bugetul de dezvoltare al orașului este de 41,31%.

 

Adică din fiecare 10 lei din pușculița municipiului Oradea, 4 lei sunt investiți în dezvoltare (comparația cu strategia primarului Florea este edificatoare, în Târgu Mureș la fiecare 10 lei care intră în pușculița orașului, doar 1,8 lei sunt investiți în dezvoltare). Nu vreau să răsucesc cuțitul în rana deschisă, dar poate considerați interesantă sublinierea: în 2019, Oradea va investi în lucrări de dezvoltare 578,3 milioane de lei. Adică mai mult decât întregul buget al municipiului Târgu Mureș.

 

De unde au orădenii atâția bani (buget de 1,4 miliarde de lei)? Nu, n-au furat nimic, au atras finanțări europene mari, pe care, da, le-a cofinanțat cu credite. În rest, se construiește/dezvoltă după un plan extrem de riguros și se cheltuiesc banii publici cu mare grijă pentru calitatea lucrărilor plătite (să nu fie inutile)…

 

Cam asta e concluzia: în condițiile în care strategul dezvoltării și păzitorul pușculiței unui oraș alocă pentru dezvoltarea respectivei urbe bani de semințe,  orașul va stagna. Face parte din logică. Iar orașul va rămâne unul de viitor (cum scrie pe coperta revistei ținute-n mână cu mândrie îngrijorată de edil), cam ca-n bancul acela cu tânărul născut talent și mort speranță.

 

În rest, Florea poate să se pozeze desenând piste de biciclete imaginare pe harta 
din birou, dacă nici măcar inspirație nu mai ai, acestea vor rămâne acolo, nefuncționale, 
pe harta de pe peretele biroului de primar...

 

Cătălin VISCHI

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare